Up 2 Date

Tientallen arrestaties in wereldwijde cybercrimezaak; 17 in Nederland

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Tientallen arrestaties in wereldwijde cybercrimezaak; 17 in Nederland

Naar aanleiding van een wereldwijd onderzoek naar cybercriminelen zijn er tientallen arrestaties verricht. Ook in Nederland werden 17 verdachten gearresteerd onder andere voor identiteitsfraude.

Cybercriminelen

Het gaat om criminelen wereldwijd die online gegevens kochten waarmee ze zich precies kunnen voordoen als hun slachtoffers. Ze zouden bankrekeningen hebben geplunderd, cryptomunten gestolen, sociale mediaprofielen gekaapt en mensen of bedrijven hebben afgeperst en opgelicht. In Nederland lopen volgens de politie tienduizenden mensen acuut gevaar.

Onder de codenaam Operation Cookiemonster heeft de politie gisteren in zeventien landen een groot aantal vermoedelijke computercriminelen opgepakt. Er zijn honderden invallen gedaan en vele tientallen mensen gearresteerd. In Nederland zijn 17 verdachten aangehouden.

Gegevens te koop

Op de website Genesis Market stonden gestolen persoonsgegevens te koop. Inmiddels is de website door de FBI offline gehaald. Met behulp van de website werden niet alleen inloggegevens van zo'n twee miljoen mensen verhandeld, maar ook hun 'online vingerafdruk'. Dat is een set gegevens die een gebruiker uniek maakt. Banken gebruiken deze gegevens bijvoorbeeld om te controleren of het de echte klant is die inlogt of mogelijk iemand anders.

Op de website stonden ook de gegevens van 50.000 Nederlanders te koop. Zij lopen daardoor groot risico, maar hoeveel van hen echt al zijn benadeeld, is nog onduidelijk.

Ster advertentie
Ster advertentie