Up 2 Date

Kaag opgestapt als minister van Buitenlandse Zaken na motie van afkeuring

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kaag opgestapt als minister van Buitenlandse Zaken na motie van afkeuring

Sigrid Kaag is opgestapt als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Dit nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring aannam over haar handelen tijdens de evacuatie uit Afghanistan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nog wel fractievoorzitter

"De Kamer oordeelt dat het kabinet onverantwoord heeft gehandeld. Hoewel ik sta voor onze inzet, kan ik niet anders dan als eindverantwoordelijke minister de consequenties van dit oordeel aanvaarden", zei Kaag gisteren tegen de Tweede Kamer.

Veel mensen, onder wie demissionair premier Rutte, kunnen waarderen dat Kaag zelf opstapt en zo haar verantwoordelijkheid neemt. Wie haar gaat opvolgen, is nog niet bekend. Kaag blijft nog wel fractievoorzitter van D66 en gaat dus door met het formeren van een nieuw kabinet.

Chaotische evacuatie

Gisteren werd in de Kamer urenlang gedebatteerd over het chaotische verloop van de evacuatie uit Afghanistan. Niet iedereen kon op tijd weggehaald worden uit het land waar de Taliban de macht hebben overgenomen. De Kamer houdt Kaag hier verantwoordelijk voor.

Ook tegen demissionair minister van Defensie, Ank Bijleveld, werd een motie van afkeuring aangenomen. Zij blijft wel op haar functie zitten. "Het kabinet, inclusief mijzelf, heeft gisteren al aangegeven dat er dingen niet goed zijn gegaan. Mijn prioriteit ligt nog steeds bij het in veiligheid brengen van tolken die nog in Afghanistan zijn", zegt ze in een verklaring.

Update 15:10
Bijleveld treedt toch af als minister. Dat meldt NRC. Zij geeft later vandaag nog een verklaring.

Ster advertentie
Ster advertentie