Up 2 Date

Minister: verkeersboetes stijgen mee met inflatie en worden flink hoger

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Minister: verkeersboetes stijgen mee met inflatie en worden flink hoger

Volgend jaar betaal je bijna 9 procent meer voor een bekeuring, zo heeft Minister Yesilgöz van Justitie besloten. Het is gebruikelijk dat bekeuringen voor veelvoorkomende verkeersovertredingen meestijgen met de inflatie. Yesilgöz ziet geen reden om deze keer een uitzondering te maken, ook al is de inflatie dit jaar uitzonderlijk hoog.

150 euro voor een appje

Yeşilgöz heeft vandaag een lijst met voorstellen voor de nieuwe boetebedragen naar de tweede kamer gestuurd. Als deze worden aangenomen betekent het dat een boete voor door rood rijden van 250 naar 280 euro gaat, bellen of appen achter het stuur voortaan 380 euro gaat kosten in plaats van 350 en je met een appje op de fiets in plaats van 140 euro, 150 euro riskeert. En dat allemaal exclusief administratiekosten.

Niet onrechtvaardig

Het ministerie van Justitie en Veiligheid vindt het niet onrechtvaardig om te boetes te verhogen terwijl het leven al zo duur is. "Zolang je je aan de regels houdt, hoef je de kosten ook niet te maken", zegt een woordvoerster. De bekeuringen laten zoals ze waren, zou bij de huidige hoge inflatie bovendien betekenen dat ze vergeleken met de normale kosten voor het levensonderhoud "in feite goedkoper" worden.

Onder de 450

Wel is ervoor gekozen om de boetes niet boven de 450 euro uit te laten komen. Bij een hoger bedrag komen de boetes namelijk onder het strafrecht te vallen in plaats van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften - ook wel de wet Mulder genoemd.

Ster advertentie
Ster advertentie