Up 2 Date

Meer dan 11.000 boetes uitgedeeld voor niet dragen mondkapje in het ov

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Meer dan 11.000 boetes uitgedeeld voor niet dragen mondkapje in het ov

Maar liefst 11.600 reizigers hebben een boete gekregen omdat zij geen mondkapje in het openbaar vervoer droegen. Dit meldt de NOS op basis van documenten die zij inzagen. De mondkapjesplicht in het ov werd vorig jaar juni in het leven geroepen.

Boze passagiers

Er werden niet alleen boetes uitgedeeld, maar er zijn ook 5.600 incidenten met boze passagiers gemeld. Het gaat hier bijvoorbeeld om reizigers die schelden en spugen naar het personeel.

Waarschuwing

Inmiddels geldt er in Nederland geen mondkapjesplicht in winkels, bioscopen of restaurants, maar nog wel in het openbaar vervoer. Op het niet dragen van een mondkapje staat een boete van 95 euro. Boa's moeten mensen zonder mondkapje eerst een waarschuwing geven en mogen pas in tweede instantie een boete uitschrijven.

Discussie

Volgens de NOS is er veel discussie geweest over de handhaving van deze maatregel. De politie weigerde om op te treden tegen mensen die geen mondkapje droegen. Naast onenigheid over wie de handhaving op zich ging nemen, was er ook discussie onder juristen. Zij werden het niet eens in welke wet de mondkapjesplicht opgenomen moest worden.

Wetten

In het geval van de Wet personenvervoer konden alleen boa's optreden, maar als de plicht werd opgenomen in de coronanoodverordeningen, dan mochten alleen agenten handhaven. Uiteindelijk werd er een compromis gesloten: de mondkapjesplicht valt nu onder de coronanoodverordening, maar de boa's handhaven of de maatregel wordt opgevolgd. Hulp van de politie wordt pas ingeschakeld als escalatie dreigt.

Ster advertentie
Ster advertentie