Up 2 Date

Hakenkruisvlag opgehangen aan viaduct bij Stroe

foto: Shutterstock/Robert Coolenfoto: Shutterstock/Robert Coolen
  1. Newschevron right
  2. Hakenkruisvlag opgehangen aan viaduct bij Stroe

In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie een melding gekregen over een hakenkruisvlag die aan een viaduct hing langs de A1 bij het Gelderlandse dorp Stroe. Dat schrijft Omroep Gelderland. Er wordt nog onderzocht wie de vlag heeft opgehangen.

Onderzoek

Het ophangen van een hakenkruisvlag is strafbaar. Er zijn momenteel nog geen verdachten in beeld. "Alle informatie die onze collega's in kaart kunnen brengen over dit incident wordt gebruikt om eventueel verder onderzoek te doen hiernaar", zegt de politie Oost-Nederland tegen NOS.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inwoners zijn geschrokken

In de berm bij het viaduct werden ook autobanden in brand gestoken. Ergens anders in Gelderland stonden langs de A15 hooibalen in brand. Dat gebeurde volgens Omroep Gelderland bij de afslagen Ochten, Dodewaard en Andelst. Inwoners van Stroe zijn geschrokken van de vlag. "Hier hebben wij absoluut niks mee te maken. We vinden het een schande", zegt een boer tegen de regionale omroep. "Er is zoveel verdriet geweest hier in de oorlog en dan gaan ze hier zo'n vlag ophangen. Dit kan echt niet. Nergens."

'Niet zomaar een hakenkruisvlag'

Volgens de Joodse belangenorganisatie CIDI is het "niet zomaar een hakenkruisvlag". "Dit is exact de vlag van nazi-Duitsland. Bekladdingen met een hakenkruis zien we wel vaker, maar deze vlag associeert men nog sneller met haat en geweld", zegt Aron Vrieler van het CIDI tegen Omroep Gelderland.

Ster advertentie
Ster advertentie