Up 2 Date

Afghaanse presentatrices negeren kledingvoorschriften van de Taliban

foto: YouTube/Tolonewsfoto: YouTube/Tolonews
  1. Newschevron right
  2. Afghaanse presentatrices negeren kledingvoorschriften van de Taliban


Presentatrices van verschillende grote televisiekanalen in Afghanistan verschenen zaterdag op televisie zonder hun gezicht te bedekken. Hiermee negeerden ze het bevel van de Taliban om dit wel te doen.

Kledingvoorschrift

Hibatullah Akhundzada, de hoogste leider van de Taliban, heeft begin deze maand bevolen in een decreet dat vrouwen in Afghanistan hun gezicht moeten bedekken. Het zogenoemde ministerie voor de bevordering van deugd en het beletten van zonde had Afghaanse tv-zenders opgeroepen om het kledingvoorschrift vanaf zaterdag te handhaven. Voorheen hoefden vrouwelijke journalisten op televisie alleen een hoofddoek te dragen.

Stoppen met werken

In de liveprogramma’s van de zenders TOLOnews, Shamshad TV en 1TV waren de gezichten van de presentatrices niet bedekt. "Onze vrouwelijke collega’s zijn bezorgd dat als ze nu hun gezicht bedekken, de volgende stap zal zijn dat hun verteld wordt dat ze moeten stoppen met werken", vertelde Abid Ehsas, de hoofdredacteur van Shamshad TV, aan het Franse persbureau AFP.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ontslagen

Een woordvoerder van het ministerie dreigde dat de vrouwen het risico lopen om ontslagen te worden als ze zich niet aan de kledingvoorschriften houden. Zondag hebben verschillende presentatrice toch gehoor gegeven aan het bevel van de Taliban. "We hebben ons verzet", zegt presentatrice Sonia Niazi, "Maar TOLOnews kwam onder druk te staan, de Taliban liet weten dat elke presentatrice die op het scherm verscheen zonder haar gezicht te bedekken een andere baan moest krijgen", zei ze.

Niet alleen vrouwen, maar ook mannen kunnen ontslagen worden als hun vrouw of dochter zich verzet tegen het bevel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerste Taliban-regime

Tijdens het eerste Taliban-regime tussen 1996 en 2001 mochten vrouwen ook alleen in een boerka over straat. Verder mochten ze niet werken en naar school. Na de machtsovername in augustus vorig jaar zeiden de Taliban dat ze vrouwenrechten in Afghanistan zouden respecteren. Al snel werd duidelijk dat die belofte niet werd nagekomen.

Regels voor vrouwen

De afgelopen maanden werden er in Afghanistan verschillende regels voor vrouwen opgelegd. Meisjes en vrouwen mogen niet meer naar school en mogen ook niet reizen zonder een mannelijk familielid. Ook is er besloten dat mannen en vrouwen parken in de hoofdstad Kaboel niet op dezelfde dag mogen bezoeken. Op zondag, maandag en dinsdag zijn ze uitsluitend toegankelijk voor vrouwen, de rest van de week voor mannen.

Ster advertentie
Ster advertentie