Up 2 Date

1,6 miljoen mensen voelden zich in 2021 gediscrimineerd

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 1,6 miljoen mensen voelden zich in 2021 gediscrimineerd

Elf procent van de inwoners van Nederland van 15 jaar of ouder voelde zich vorig jaar gediscrimineerd. Dat zijn in totaal zo'n 1,6 miljoen mensen. De meestgenoemde gronden voor discriminatie waren ras of huidskleur en nationaliteit. Dat blijkt uit cijfers van een enquête van de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Ministerie van Justitie en Veiligheid. In totaal deden 173 duizend Nederlanders daaraan mee.

Herkomst

Mensen met een niet-Nederlandse herkomst voelden zich significant vaker gediscrimineerd dan de groep met Nederlandse herkomst. Met name mensen met een Surinaamse, Nederlands-Caribische of Marokkaanse achtergrond hadden naar eigen zeggen het meest met discriminatie te maken. Van de mensen met een Surinaamse of Nederlands-Caribische herkomst voelde ongeveer 30 procent zich gediscrimineerd. Bij mensen met een Marokkaanse achtergrond ging het om 35 procent.

Van de personen met een Nederlandse herkomst voelde minder dan 1 op de 10 zich gediscrimineerd.

Grond van discriminatie

Mensen die zich in 2021 een of meerdere keren gediscrimineerd voelden, noemden ras of huidskleur het meest als grond van de discriminatie, namelijk in 36 procent van de gevallen. Bij 27 procent van de ervaringen ging het om nationaliteit. Ook geslacht (20%), leeftijd (17%) en geloof (16%) werden vaak genoemd.

Niet gemeld

Minder dan 1 op de 10 mensen die zich de afgelopen 12 maanden gediscrimineerd voelden, heeft dit ergens gemeld. Slechts 3 procent meldde het bij de eigen werkgever of opleiding, 2 procent bij de politie en 1 procent bij een meldpunt voor discriminatie. Minder dan een half procent maakte een melding bij het College voor de Rechten van de Mens.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie