Up 2 Date

Alibaba oprichter Jack Ma al twee maanden spoorloos

foto: ANP/AFPfoto: ANP/AFP
  1. Newschevron right
  2. Alibaba oprichter Jack Ma al twee maanden spoorloos

Jack Ma, bekend als oprichter van Alibaba, is al meer dan twee maanden niet in het openbaar gezien. Ook op zijn social media heeft hij niet van zich laten horen, dit terwijl de miljardair normaal gesproken maar al te graag in de spotlight staat. Waar is Jack Ma?

Verdwijning

Jack Ma verdween iets meer dan twee maanden geleden uit het niets van de radar. Hij miste zelfs de finale van de Tv-show Africa's Business Heroes waar hij tot dan toe het hele seizoen als jury aanwezig was. Een woordvoerder van Alibaba meldde aan Reuters dat dit simpelweg kwam door een foutje in de planning. Wijdverspreid doen geruchten de ronde dat de Chinese overheid achter zijn verdwijning zou zitten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kritiek

Maar waarom zou de Chinese overheid Jack Ma dan willen laten verdwijnen? Jack Ma was niet bang om zijn kritiek te uiten op de overheid en richtte zich vooral op het Chinese financiële systeem. Iets meer dan twee maanden geleden deed hij dit ook in een toespraak. Hij riep daar dat de banken plaats moeten maken voor een nieuw systeem op basis van moderne technologie. Daarmee heeft hij misschien wel de verkeerde mensen tegen het been geschopt.

Maatregelen

Kort na Jack Ma zijn toespraak nam de Chinese overheid meteen maatregelen. Zo werd tegengehouden dat zijn bedrijf Ant Group de beurs op zou gaan en werd er een onderzoek gestart naar de machtspositie van Alibaba. Zijn vermogen daalde de afgelopen twee maanden met maar liefst 10 miljard, waardoor hij nu nog iets meer dan 40 miljard euro bezit. Het is onduidelijk waar hij nu is en of de Chinese overheid erachter zou zitten. Hij zou er namelijk ook zelf voor kunnen hebben gekozen om zich ''even koest te houden'', aldus China-correspondent Sjoerd Den Daas tegen NOS.

Ster advertentie
Ster advertentie