Up 2 Date

'Fastfoodaanbod rondom scholen sterk toegenomen'

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. 'Fastfoodaanbod rondom scholen sterk toegenomen'

In 10 jaar tijd is het aantal fastfoodlocaties binnen 5 minuten lopen van scholen met 40 procent gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer. Naast het aantal fastfoodlocaties nam ook het aantal supermarkten flink toe, namelijk met 26 procent. Tieners hebben daardoor tijdens schoolpauzes steeds makkelijker toegang tot ongezond eten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toename fastfoodaanbod

Opvallend is dat uit het onderzoek van Pointer blijkt dat de toename bij scholen met een hoge achterstandsscore (waar dus veel achterstandsleerlingen* op zitten) het fastfoodaanbod het meeste toenam. Voedingswetenschapper Jaap Seidell van de Vrije Universiteit noemt deze grote toename extra onaangenaam. "Al deze verleiding verergert de problemen van deze kinderen. Gemeenten zouden grenzen moeten kunnen stellen aan de hoeveelheid junkfood", zegt hij tegen Pointer.

Shocking

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid noemt de stijging van fastfood rondom scholen "shocking" en begrijpt dat kinderen hierdoor vaker naar ongezonde voeding grijpen. Dat het aanbod bij achterstandsscholen het meest is toegenomen vindt hij "extra schrijnend". De staatssecretaris zegt na de zomer met plannen te komen om de omgeving gezonder te maken.

Ongezond eten

Niet alleen bij scholen, maar in heel onze samenleving is het aantal fastfoodlocaties gestegen. De afgelopen tien jaar steeg dit met dertig procent. Volgens artsen en wetenschappers is dit geen goede ontwikkeling. “Wij zien dat het aanbod de vraag stuurt. Dat wil zeggen dat als er veel ongezond eten is, dat er veel ongezond wordt gegeten", zegt voedingswetenschapper Jaap Seidell. Het ongezond eten draagt bij aan het oplopende overgewicht en ziektes zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker.

*Pointer baseerde zich hiervoor op achterstandsscores die het CBS per school berekent en doorgeeft aan het onderwijsministerie zodat zij kunnen kijken hoe ze het onderwijsgeld verdelen over de scholen. Onder achterstandsleerlingen worden bijvoorbeeld leerlingen bedoeld waarvan de ouders een lage opleiding hebben of schulden.

Ster advertentie
Ster advertentie