Up 2 Date

Obesitasmedicijn vanaf 1 april onderdeel van basispakket

  1. Newschevron right
  2. Obesitasmedicijn vanaf 1 april onderdeel van basispakket

Het ministerie van Volksgezondheid heeft bekendgemaakt dat het middel liraglutide vanaf 1 april vergoed wordt in het basispakket. Het middel zit in het medicijn Saxenda, dat gebruikt wordt voor de bestrijding van ernstig overgewicht. Obesitaspatiënten kunnen de kosten vanaf morgen vergoed krijgen, mits het wordt ingezet in combinatie met leefstijlinterventie.

Niet voor iedereen

Het middel Saxenda zorgt ervoor dat het hongergevoel afneemt en patiënten langzaam zullen afvallen. De vergoeding via het basispakket geldt enkel voor mensen met een BMI van hoger dan 40. Ook mensen met een BMI van hoger dan 35 kunnen het middel vergoed krijgen, maar moeten dan ook een verhoogd gezondheidsrisico hebben, zoals een hart- of vaatziekte.

Blijvende gedragsverandering

In de verklaring van Zorginstituut Nederland valt te lezen dat het doel is om een blijvende verandering in gedrag teweeg te brengen. Om die reden gaat de vergoeding enkel gepaard met een leefstijlinterventie die mensen met overgewicht helpt meer te bewegen en gezond te eten.

Per patiënt bedragen de kosten van een behandeling met Saxenda zo'n 2600 euro per jaar. Volgens het Zorginstituut vallen patiënten met het middel minimaal 10 procent meer af.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie