Nieuw rapport: ecosystemen in Australië 'staan op instorten'
- News
- Nieuw rapport: ecosystemen in Australië 'staan op instorten'
Het State of the Environment-rapport 2021 dat vandaag is gepubliceerd, schetst een verontrustend beeld van de staat van het Australische milieu. Nergens ter wereld sterven diersoorten sneller uit dan in Australië.
Bedreigde diersoorten
Volgens het rapport vertonen verschillende Australische ecosystemen 'tekenen van instorting'. Het milieu staat onder druk vanwege klimaatverandering, verlies van leefomgeving van inheemse dieren en planten, invasieve soorten, vervuiling en mijnbouw. Hierdoor sterven verschillende diersoorten uit. Sinds 2016 zijn 17 zoogdiersoorten, 17 vogelsoorten en 19 kikkersoorten toegevoegd aan de lijst met bedreigde diersoorten.
Het onderzoek in het State of the Environment-rapport wordt iedere vijf jaar uitgevoerd in opdracht van de regering. Dit keer hebben er 32 wetenschappers meegewerkt aan het onderzoek.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Schokkend document
Tijdens de presentatie noemde Tanya Plibersek, de nieuwe Labor-minister van milieu, het rapport een "schokkend document".
"Klimaatverandering veroorzaakt warmere oceanen, intensere periodes van droogte, meer ziektes, het verwoest de leefomgeving van onze inheemse dieren en het verergert extreme weersomstandigheden die zorgen voor bosbranden en overstromingen. De gevolgen van de bosbranden van twee jaar geleden worden nog steeds gevoeld. Dat was een ecologische bom voor het oosten van Australië", aldus Plibersek.
Kritiek
De Labor-regering heeft nu de taak om de milieuregels te hervormen en verder verlies tegen te gaan. Hoewel de nieuwe Australische regering beloofde om na de verkiezingsoverwinning klimaatverandering aan te pakken, is er veel kritiek. De regering is namelijk niet van plan om de nieuwe steenkolenmijnen en aardgasprojecten te stoppen.