Up 2 Date

Nederlandse topviroloog acht kans op nieuwe pandemie in 2021 'heel serieus'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nederlandse topviroloog acht kans op nieuwe pandemie in 2021 'heel serieus'

Het jaar 2020 zal voor veel mensen in de boeken gaan als een bizar jaar. Het coronavirus wist de hele wereld grotendeels plat te leggen, zorgde ervoor dat jouw geliefde festivals en feesten niet doorgingen en veel mensen hopen dan ook dat we in de loop van 2021 weer terug kunnen naar het normale leven. Toch is het risico op een nieuwe pandemie ook na corona nog altijd zeer reëel, aldus viroloog Marion Koopmans.

'We moeten ons veel beter voorbereiden'

De Nederlandse viroloog, die dit jaar de prijs won voor Meest Invloedrijke Vrouw van het Jaar, vertelt in gesprek met NU.nl dat de wereld heel alert moet blijven op een nieuwe pandemie. Wanneer de interviewer aan haar vraagt hoe groot zij de kans acht op een volgende pandemie in 2021, is haar antwoord: "Die is echt serieus. We hebben grote waarschuwingen gezien. Deze pandemie, maar ook ebola en zika. Daar hadden we zelf wat minder last van, maar we moeten ons er echt beter op voorbereiden."

'Meer investeren, want risico is groot'

Volgens Koopmans kan een nieuw virus zelfs veel gevaarlijker zijn. "Het sterftecijfer voor COVID ligt rond de 1 procent, maar bij SARS was dat een op de tien. Bij MERS een op de drie." De viroloog vindt dan ook dat Nederland veel meer moet investeren, "want there is more to come. Een jaar geleden werd nog gezegd: 'Kunnen we niet bezuinigen op testen en onderzoek naar virusinfecties, want waar hebben we het voor nodig?'"

Nieuwe corona-variant in Nederland

Het coronavirus is volgens veel experts ontstaan in China, maar Koopmans wijst erop dat een nieuwe variant net zo goed in Nederland kan ontstaan. "In 2012 hadden we het Schmallenbergvirus. Dat ontstond op de grens van Nederland en Duitsland. We zagen koeien, schapen en geiten met ernstige geboorteafwijkingen. Ik zeg altijd: dat is het zikavirus van Europa. We hebben de mazzel gehad dat dit virus niet mensen heeft geïnfecteerd."

'OPTIMISTISCH BLIJVEN'

Ondanks haar zorgen voor de toekomst, blijft Koopmans ook optimistisch. Zo hoopt ze dat de wereld door de nieuwe kennis over virusbestrijding er zorgvuldiger mee om zal gaan voortaan. "Wat ik vooral bedoel: laten we alsjeblieft niet teruggaan naar business as usual en het vergeten. Laten we deze coronacrisis pakken als startpunt. Waar gaat het systematisch fout?"

Ster advertentie
Ster advertentie