Up 2 Date

Danny Ghosen over explosie Beiroet: "Ik smeek iedereen om geld te doneren"

foto: ANP Kippa
  1. Newschevron right
  2. Danny Ghosen over explosie Beiroet: "Ik smeek iedereen om geld te doneren"

Journalist en programmamaker Danny Ghosen geloofde dinsdag zijn ogen niet toen hij de beelden zag van de heftige explosie in Beiroet. Hij is zelf van Libanese komaf en vond de video's enorm heftig en in het begin zelfs ongeloofwaardig: "Je denkt: is dit een Hollywoodfilm en heeft iemand lopen editten. Dat dringt niet door, want zoiets zie je in films of in Japan waar ze atoombommen hebben gegooid", vertelde hij Patrick in Turn Up!

Heel wat gewend

"Zoiets verwacht je niet in Libanon. Dat is een klein land, kleiner dan Nederland", zei Danny vol ongeloof bij FunX. "We zijn in Libanon wel wat gewend. We hebben heel lang burgeroorlog gehad, bommen die ontploffen waardoor mensen geliquideerd worden zoals politici en journalisten en aanslagen door terroristen." Maar deze explosie is volgens Danny de druppel die de emmer doet overlopen. Het land zat al in een grote financiƫle crisis en is volgens hem bijna failliet. Tel daarbij op dat 75% van de mensen in armoede leeft en vergeet corona niet.

Het raakt iedereen

"Dit gun je niemand", zegt de programmamaker. "200.000 mensen zijn ineens dakloos. Dat kun je je niet voorstellen." Danny Ghosen heeft de afgelopen periode veel contact gehad met mensen die in Libanon wonen en hij zegt dat het iedereen raakt.

Giro 5125 / Giro 555

Danny vraagt iedereen om geld te gaan doneren, zodat de mensen in Libanon geholpen kunnen worden. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 5125 geopend voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. [Update: doneren kan nu ook via Giro555]. Danny Ghosen hoopt dat er snel internationale hulp komt en smeekt iedereen om geld te doneren aan de mensen in Libanon. "Ik smeek iedereen om een klein beetje geld te doneren als je het kan missen. De mensen zijn lief en hebben hier niet om gevraagd. Help ze even alsjeblieft. Ik heb op mijn Instagram ook dingen gepost, dan kan je swipen en doneren."

TopiX

Aankomende zondag is Danny Ghosen te gast in TopiX om verder te praten over de gevolgen die de explosie heeft voor Libanon. Wil jij ook meepraten of meer weten over de situatie? Luister dan zondag 9 augustus tussen 16.00 en 19.00 naar TopiX.

Ster advertentie
Ster advertentie