Up 2 Date

Verdere versoepelingen volgens RIVM nauwelijks mogelijk

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Verdere versoepelingen volgens RIVM nauwelijks mogelijk

De afgelopen tijd heeft het kabinet meerdere coronamaatregelen versoepeld en vanaf 1 juli zullen er nog meer aankomen. Toch is de grens inmiddels wel bereikt, stelt het RIVM. Experts zien weinig ruimte om nog meer maatregelen te versoepelen...

Nieuwe versoepelingen

RIVM is nog altijd niet gerust over de gevolgen van nieuwe versoepelingen. "Wat we tot nu hebben gezien en berekend, daarbij zeggen we nu: de ruimte is ongeveer op. De maatregelen zijn een voor een versoepeld, en de ruimte wordt gewoon steeds kleiner," vertelt Jacco Wallinga van het gezondheidsinstituut in een interview met de NOS. Het lijkt erop dat 'het nieuwe normaal' voorlopig ook nog echt 'normaal' blijft.

Aan de regels houden

Veel sectoren hebben de wens uitgesproken om de regels nog verder te versoepelen. Ook blijken mensen het steeds lastiger te vinden om de anderhalve meter afstand te houden van elkaar. Met die conclusies kwamen het RIVM en de GGD na een gezamenlijke enquête. Ook horecaondernemers gaven aan dat klanten zich nauwelijks meer aan de regels houden.

Onderzoek

Volgens Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM, moet er eerst nog veel onderzoek worden gedaan. "Dat betekent dat mensen het moeten melden als er klachten zijn en het tweede is de snelheid", legt hij uit. "Daar zien we mogelijkheden om te verbeteren. Nu de getallen zo laag zijn, is dat minder kritisch. Maar dat zou in het najaar natuurlijk weer kritisch kunnen worden. Daar moet energie in gestoken worden."

Ster advertentie
Ster advertentie