Up 2 Date

RIVM gaat zendmastdata gebruiken voor strijd tegen coronavirus

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. RIVM gaat zendmastdata gebruiken voor strijd tegen coronavirus

Het kabinet is van plan vergaande maatregelen te nemen tegen de verspreiding van het coronavirus. Daarom krijgt het RIVM nu toestemming om zendmastdata te gaan gebruiken.

Anonieme gegevens

Dat betekent dat het RIVM binnenkort toestemming krijgt om geanonimiseerde gegevens van telecomzendmasten in te zien. Op basis hiervan bepalen zij dan of maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus versoepeld, of juist verscherpt moeten worden. Het kabinet heeft dat via een noodwet tijdelijk mogelijk gemaakt.

Virus onder controle

Nu de coronamaatregelen worden versoepeld wil het kabinet dat er goed kan worden gekeken naar de mate waarin het virus onder controle blijft. Om die reden heeft het RIVM data nodig waarmee snel zaken als drukte en reispatronen in kaart kunnen worden gebracht. Momenteel is het zo dat besluiten over maatregelen nog genomen worden op basis van bijvoorbeeld het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, maar daar zit enkele weken vertraging in. Het kabinet hoopt op deze manier sneller de situatie te kunnen peilen.

Ster advertentie
Ster advertentie