Up 2 Date

VS betaalt 88 miljoen dollar aan slachtoffers van racistische Dylann Roof

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. VS betaalt 88 miljoen dollar aan slachtoffers van racistische Dylann Roof

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat 88 miljoen dollar (75 miljoen euro) betalen aan slachtoffers van de massamoord uitgevoerd door de racistische Dylann Roof. De schikking is het gevolg van beschuldigingen in de richting van de FBI, dat niet wist te voorkomen dat Roof een wapen kocht.

Zelfverklaarde racist

De 27-jarige Roof schoot in 2015 negen zwarte kerkgangers dood in de Amerikaanse stad Charleston (North Carolina). De zelfverklaarde racist wilde met die schietpartij een rassenoorlog ontketenen, zei hij later in verklaringen. Roof toonde geen enkel berouw na zijn daad en werd in 2017 ter dood veroordeeld, wat onlangs in beroep werd bevestigd.

Schikking

Families van de negen omgekomen slachtoffers en de vijf mensen die het geweld overleefden spanden rechtszaken aan tegen de FBI dat niet tijdig zou hebben ontdekt dat Roof volgens de wetgeving geen wapen mocht bezitten. Met de schikking is bepaald dat de nabestaanden 5 tot 7,5 miljoen dollar ontvangen.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie