Up 2 Date

Quincy Promes lijkt enkel in Rusland arrestatie te kunnen ontwijken

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Quincy Promes lijkt enkel in Rusland arrestatie te kunnen ontwijken

Nederland wil voetballer Quincy Promes terughalen, maar hij ontwijkt zijn arrestatie in Rusland. Promes wordt vervolgd voor een steekincident en mogelijke betrokkenheid bij drugshandel. Hij wil alleen naar Nederland komen als hij niet wordt gearresteerd.

Uitleveringsverdrag

Als het gaat om de voetballer Quincy Promes, zijn er bepaalde regels waar Nederland zich aan moet houden als ze willen dat hij wordt overgebracht naar Nederland. Als hij in Rusland blijft, is het moeilijk om hem daar vandaan te halen vanwege de oorlog met Oekraïne. Als hij echter naar een ander land gaat, waar Nederland een afspraak mee heeft om een verdachte of veroordeelde uit te leveren, dan kan Nederland vragen om zijn arrestatie en overbrenging naar Nederland.

Zelfs als hij naar een land gaat waar Nederland geen specifieke afspraak mee heeft, zijn er nog steeds mogelijkheden om hem te laten oppakken. Veel landen hebben namelijk een verdrag ondertekend om samen te werken bij het bestrijden van georganiseerde misdaad. In dit verdrag staan ook afspraken over het uitleveren van verdachten. Dit betekent dat Promes weinig vrijheid heeft om te bewegen en dat hij in veel landen kan worden opgepakt en mogelijk naar Nederland kan worden overgebracht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rechtszaak

Quincy Promes, die eerst bij Ajax speelde, ging in februari 2021 naar Rusland om bij Spartak Moskou te gaan voetballen. Maar voordat hij naar Rusland vertrok, was Promes betrokken bij een ruzie waarbij hij zijn neef in zijn knie stak. In 2020 werd Promes gearresteerd vanwege dit incident, maar een paar dagen later mocht hij weer gaan zonder verdere voorwaarden. Dat betekende dat hij vrij was om te doen wat hij wilde. Toen Spartak Moskou hem in februari 2021 overnam, was er niets dat hem tegenhield om naar Rusland te gaan. Twee jaar later is de situatie veranderd. Het Openbaar Ministerie (OM) wil Promes aanhouden. De advocaat van Promes, Robert Malewicz, heeft in maart van dit jaar gezegd dat hij al een tijdje in gesprek is met justitie.

Niet gearresteerd

Quincy Promes wil wel naar Nederland komen, maar hij wil zeker weten dat hij niet gearresteerd zal worden. Hij is bang dat als hij wordt opgepakt, zijn contract met Spartak Moskou wordt beëindigd omdat hij dan vastzit. Het Openbaar Ministerie (OM) wil niet akkoord gaan met zijn eis en daarom heeft Promes besloten dat zijn advocaten namens hem gaan praten tijdens de rechtszaak over het steekincident. Op 19 juni wordt er besloten wat er met Promes zal gebeuren in die zaak.

Rusland

Er is ook een ander proces aan de gang waarbij Promes verdacht wordt van betrokkenheid bij drugshandel. Het is de vraag of hij van plan is om naar de rechtszaak te gaan. Zijn advocaat zegt in een interview met NU.nl dat Promes in principe tijdens de inhoudelijke behandeling van de drugszaak zijn kant van het verhaal wil vertellen. Promes beweert dat hij er niets mee te maken heeft en dat hij dat duidelijk kan maken. Of Promes ook echt komt, hangt af van een paar dingen. Het gaat onder andere om zijn contract met Spartak dat afloopt in 2024, maar ook of het Openbaar Ministerie (OM) nog steeds van plan is om hem direct aan te houden. Het kan ook zijn dat de rechtbank Promes schuldig bevindt voor het steken van zijn neef en besluit dat hij een eventueel hoger beroep niet in vrijheid mag afwachten. Het lijkt erop dat Promes voorlopig nog in Rusland zal blijven.

Ster advertentie
Ster advertentie