Sport

Zaak Quincy Promes heropend: afgetapte gesprekken mogelijk onrechtmatig verkregen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Zaak Quincy Promes heropend: afgetapte gesprekken mogelijk onrechtmatig verkregen

De zaak rondom de steekpartij waarbij Quincy Promes is betrokken, wordt heropend. De rechtbank moet eerst onderzoeken of de afgeluisterde gesprekken in een andere zaak van de 31-jarige voetballer wel gebruikt mogen worden als bewijs. Pas dan doet de rechter uitspraak in de mishandelingszaak.

Steekpartij

De steekpartij kwam aan het licht toen Promes werd afgeluisterd in een onderzoek naar zijn betrokkenheid bij een grote drugsdeal. In de tapes voor dat onderzoek sprak Promes tegenover familieleden uitgebreid over de aanval op zijn neef. Zo zei hij dat hij hem eigenlijk in de nek had willen treffen en dat de neef mazzel had dat hij achteroverviel en het mes in zijn been terechtkwam.

Geen uitleg

De verklaring op de tapes was voor de politie aanleiding om de voetballer op te pakken en een onderzoek in te stellen naar zijn betrokkenheid bij het steekincident. De advocaat van Promes, Robert Malewicz, betwijfelt echter of dit wel had mogen gebeuren. Het is namelijk niet duidelijk of de tapes uit de drugszaak wel rechtmatig zijn verkregen. Het Openbaar Ministerie heeft hier ook nooit een verdere uitleg over gegeven.

Afluisteren

Malewicz wil nu tot in detail weten op basis waarvan de onderzoeksrechter toestemming heeft gegeven voor het afluisteren van Promes. Het Openbaar Ministerie wil deze informatie niet vrijgeven, uit vrees dat het lopende onderzoek in de drugszaak daardoor wordt geschaad. De rechtbank zegt zich van dit gevaar bewust te zijn, maar vindt het toch belangrijk dat er duidelijkheid komt. Daarom wil de rechtbank dat de informatie op basis waarvan de beslissing is genomen door de onderzoeksrechter, wordt toegevoegd aan het dossier over de steekpartij. De politie moet dus eerst uitleggen op basis waarvan de voetballer werd afgeluisterd in het onderzoek naar de drugsdeal.

Strafvermindering

Als de rechtbank op basis van deze nieuwe informatie tot de conclusie komt dat de toestemming voor het afluisteren onrechtmatig was, dan zijn er meerdere uitkomsten mogelijk wat betreft de (nog lopende) drugszaak. De rechtbank zou kunnen besluiten om de afgeluisterde gesprekken uit te sluiten als bewijs. Ook is er een mogelijkheid dat er sprake is van een ‘vormfout’ die kan leiden tot strafvermindering voor Promes in de drugszaak.

Mishandelingszaak

Als Promes onrechtmatig is afgeluisterd, mogen de afgetapte gesprekken ook niet langer gebruikt worden in de mishandelingszaak. De aanleiding voor het onderzoek in deze zaak en het bewijsmateriaal vallen dan weg. Het is nog maar de vraag of Promes dan wel schuldig kan worden bevonden.

Ster advertentie
Ster advertentie