Up 2 Date

Quincy Promes gelinkt aan ripdeal 400 kilo cocaïne en drugshandelaar Piet Wortel

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Quincy Promes gelinkt aan ripdeal 400 kilo cocaïne en drugshandelaar Piet Wortel

Het Openbaar Ministerie (OM) linkt de drugshandel van voetballer Quincy Promes aan de zaak van drugscrimineel Piet Wortel. Promes zou 250.000 euro 'boete' hebben betaald aan Wortel vanwege een gestolen partij cocaïne van 400 kilo. Dat heeft het OM woensdag naar voren gebracht in de rechtbank van Rotterdam, zo schrijft het ANP.

Ripdeal

Er kwamen afgelopen maand verschillende tips binnen bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie over de betrokkenheid van Promes in de zaak van Wortel. Een drugstransport van 400 kilo, bestemd voor Wortel, zou in juli 2019 gestolen zijn. Het OM linkt Promes aan deze diefstal. De oud voetballer zou vlak na de diefstal namelijk een 'boete' hebben betaald aan Wortel van 250.000 om de ripdeal te vergoeden.

Wortel ontkent

Wortel zegt echter van niks te weten. Volgens zijn advocaat Ruud van Boom ontkent hij alle betrokkenheid. "Mijn cliënt zegt: 'Er heeft geen ripdeal plaatsgevonden. En als die er al is geweest, heb ik er niks mee te maken.'" Ook is er volgens Van Boom geen bewijs van contact tussen Wortel en Promes of de zogenoemde boete. "Dat is een niet-onderbouwde roddel. Mijn cliënt zegt dat hij Promes niet kent en zijn telefoonnummer niet heeft. Er is alleen de informatie die is binnengekomen bij Team Criminele Inlichtingen en wat er in de media heeft gestaan. Het zijn vooral roddels, verder is er niks."

Toch heeft de officier van justitie het telefoonnummer van Promes wel in een van de telefoons van Wortel gevonden. "Het lijkt erop dat verdachte niet de waarheid verklaart", zei de officier woensdag in de rechtbank Rotterdam.

Twee doden

Vanwege diezelfde gestolen partij cocaïne zouden in september 2019 ook twee mannen zijn geliquideerd. Het OM verdenkt Wortel als dader. Het gaat hierbij onder andere om de moord op Kelvin Maynard (32). Deze oud-profvoetballer werd op 18 september 2019 doodgeschoten in Amsterdam-Zuidoost. Wortel wordt ook verdacht van moord op de 23-jarige Genciël Feller. Hij werd op 2 september 2019 vermoord op Curaçao nadat hij een maand eerder in Almere ternauwernood een aanslag op zijn leven had overleefd. Wortel zou de twee mannen medeverantwoordelijk hebben gehouden voor de geripte partij drugs.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meerdere zaken Promes

Promes zelf wordt al langer in verband gebracht met criminaliteit en is op dit moment dan ook nog verwikkeld in een andere rechtszaak. Hij zou schuldig zijn aan poging tot moord of doodslag op een familiefeest eind juli 2022 in Abcoude. Hij zou zijn neef in zijn knie hebben gestoken. Later werd bekend dat hij naast die poging tot moord ook wordt verdacht van drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Zo zou hij samen met andere familieleden geïnvesteerd hebben in 4000 kilo coke, die werd onderschept door de politie in Antwerpen.

Onderzoek Piet Wortel

Het onderzoek naar Wortel is ook nog lang niet klaar, zo meldt het OM. Wortel wordt naast de liquidaties en de 400 kilo cocaïne uit de ripdeal ook in verband gebracht met grotere drugsdeals. Hij zou in 2021 zelfs 4000 kilo hebben getransporteerd.

In het onderzoek naar dat transport kwam ook de naam Jos 'Bolle Jos' Leijdekkers naar boven. Bolle Jos is een Brabander die op de Nationale Opsporingslijst staat. Hij is een van de verdachten die in deze zaak nog wordt gezocht en wordt ook in verband gebracht met ernstige bedreiging aan oud-minister Ferd Grapperhaus. Er is eerder al een beloning van 75.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot zijn aanhouding.

Ster advertentie
Ster advertentie