Sport

Quincy Promes ontkent dat hij Russisch paspoort wil om uitlevering te ontlopen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Quincy Promes ontkent dat hij Russisch paspoort wil om uitlevering te ontlopen

Quincy Promes zou niet bezig zijn met het aanvragen van een Russisch paspoort om zo zijn uitlevering aan Nederland te ontlopen. Dat meldt zijn advocaat Robert Malewicz aan het AD.

'Idee van Russisch paspoort verkend'

Volgens Malewicz hebben mensen in Promes' omgeving het "idee van een Russisch paspoort verkend", maar niet op verzoek van de voetballer zelf. "Het gaat erom dat hij met een Russisch paspoort makkelijker mee zou kunnen op trainingskampen buiten Rusland. Nu moet dat allemaal nog met een visum." Promes zou echter geen Russisch paspoort willen als dat betekent dat hij zijn Nederlandse paspoort kwijt zou raken. "Het heeft er dus niks mee te maken dat hij denkt niet uitgeleverd te hoeven worden. Dat is toch al niet aan de orde, want Rusland en Nederland werken op dit moment niet meer samen bij verzoeken tot uitlevering. In die zin helpt een Russisch paspoort dus niks."

Russische nationaliteit

In december berichtten Russische media dat Promes de Russische nationaliteit wilde verkrijgen, om zo uit handen van de Nederlandse justitie te blijven. Volgens voetbaljournalist Aleksandr Prosvetov van de Russische voetbalsite Bobsoccer voelt Promes zich thuis in Rusland, maar zou het Russische staatsburgerschap hem ook beschermen tegen mogelijke vervolgingen in zijn thuisland.

Verdacht van poging tot moord

Promes wordt nog altijd verdacht van poging tot moord. De voetballer werd in december 2020 opgepakt op verdenking van het in de knie steken van zijn neef op een familiefeest in Abcoude. Ook wordt Promes verdacht van drugshandel en betrokkenheid bij een criminele organisatie. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de oud-Ajacied drugscrimineel Piet W. een bedrag van 250.000 euro moeten betalen vanwege een gestolen partij cocaïne van 400 kilo.

Het proces tegen Promes zou in oktober voor het eerst inhoudelijk behandeld worden. De zaak werd uitgesteld omdat de advocaat van Promes extra getuigen wilde horen. De eerste inhoudelijke behandeling staat nu voor 3 maart gepland.

Ster advertentie
Ster advertentie