Up 2 Date

Aanklacht tegen Promes aangepast: nu vervolgd voor poging tot moord

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Aanklacht tegen Promes aangepast: nu vervolgd voor poging tot moord

De aanklacht tegen Quincy Promes (30) is aangepast. In eerste instantie werd de voetballer aangeklaagd voor poging tot doodslag en zware mishandeling, nu is dat veranderd naar poging tot moord. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bevestigd tegen RTL Boulevard.

Rechtszaak uitgesteld

Gisteren werd bekend dat de rechtszaak tegen Promes voorlopig is uitgesteld, omdat het slachtoffer het niet eens was met de verdenking. Volgens de advocaat van het slachtoffer is er genoeg reden om aan te nemen dat er sprake is geweest van voorbedachte rade en dus poging tot moord in plaats van poging tot doodslag.

Tegenover Nieuwsuur liet de advocaat van Promes weten het verzwaren van de aanklacht prima te vinden als dat ervoor zorgt dat de zaak sneller afgehandeld kan worden. Hij is ervan overtuigd dat zijn cliënt wordt vrijgesproken. De strafzaak staat nu gepland voor 31 mei, aldus het OM.

Afgetapte telefoongesprekken

Promes werd in december 2020 opgepakt op verdenking van het in de knie steken van zijn neef op een familiefeest in Abcoude. De neef liep hierbij zwaar letsel op. Tot dusver ontkende de oud-Ajacied alle beschuldigingen. Gisteren bracht Nieuwsuur echter transcripten van afgetapte telefoongesprekken naar buiten waarin Promes de steekpartij lijkt te bekennen. Het gaat om gesprekken die hij in de nacht na de steekpartij voerde met zijn vader, moeder en tante.

In de gesprekken is te lezen dat Promes onder meer zegt: "Anders steek ik hem dood, dat begrijp je toch?" en "Jullie hebben geluk dat ik niet meer met een vuurwapen loop, want anders was die tori nog lelijker gelopen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waarom werd hij afgetapt?

Sander en Vonneke spraken vandaag met RTL Boulevard-misdaadverslaggever Jermaine Ellenkamp. Hij gaf wat meer uitleg over de afgetapte telefoongesprekken en het vervolg van de zaak. Want waarom werd Promes' telefoon eigenlijk afgeluisterd?

"Waarschijnlijk gebeurde dat in een ander onderzoek van de politie" aldus Jermaine. "Waar het dan om gaat, daar wil het OM nog niks over zeggen. Maar het gebeurt niet zomaar. Een rechter-commissaris moet daar toestemming voor geven. Het kan zijn dat Quincy Promes wordt verdacht van een ander strafbaar feit of dat hij nauw contact heeft met een verdachte in een strafzaak. Maar het is niet zomaar, er moet dan echt sprake zijn van een misdrijf waar een gevangenisstraf van vier jaar of meer op staat."

Misdaadverslaggever Jermaine Ellenkamp over de zaak van Quincy Promes

Ster advertentie
Ster advertentie