Up 2 Date

Rijlessen moeten anders volgens adviescommissie, rijbewijs wordt duurder

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rijlessen moeten anders volgens adviescommissie, rijbewijs wordt duurder

Een theorie- en een praktijkexamen halen: dat is wat er momenteel voor nodig is om je rijbewijs te bemachtigen. De een gaat daar fluitend doorheen, de ander kost het bloed, zweet en tranen. Als het aan een speciale adviescommissie ligt, gaat dat systeem veranderen. Zo zouden er onder andere meer toetsen en strengere eisen voor rijscholen moeten komen met als gevolg hogere kosten voor het halen van je rijbewijs. Dat meldt RTL Nieuws, die een eerste versie van het adviesrapport in handen heeft.

Misstanden in de rijscholenbranche

Omdat er al jaren veel misgaat binnen de rijscholenbranche, gaf het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de commissie Roemer opdracht om daar onderzoek naar te doen. Zo is er sprake van fraude bij examens en instructeurs die geen goede lessen geven. Ook zijn mensen die net hun rijbewijs hebben gehaald relatief vaak betrokken bij verkeersongelukken.

Strengere eisen en meer toetsen

In het advies dat de commissie nu heeft opgesteld, staat dat instructeurs en rijscholen aan strengere eisen moeten voldoen. Een speciale inspectie moet de kwaliteit van de lessen vervolgens controleren. Ook zouden toekomstige automobilisten meerdere theorie- en praktijktoetsen moeten doen voor ze de weg op mogen.

Een andere grote verandering is dat leerlingen volgens de commissie eerst een theorie-examen over de verkeersregels zouden moeten doen voordat ze ├╝berhaupt rijlessen mogen volgen. Later moeten ze dan nog een andere toets over gevaarherkenning halen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rijbewijs duurder

De extra toetsen, opleidingen van rijinstructeurs en eisen waar een rijschool aan moet voldoen om erkend te worden, kosten geld. Rijscholen gaan dat waarschijnlijk doorberekenen in hun prijs, waardoor het halen van een rijbewijs duurder wordt. Daartegenover moet dan staan dat leerlingen sneller slagen voor hun examens. Uit experimenten met de nieuwe lesmethode is dat al gebleken, aldus het rapport.

Of alle adviezen uit het rapport ook echt worden opgevolgd, moet nog blijken. Het plan, dat 'Van autorijles naar autorijonderwijs' heet, wordt woensdag officieel ingediend.

Ster advertentie
Ster advertentie