Up 2 Date

Partijen presenteren initiatiefwet om 'homogenezing' strafbaar te stellen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Partijen presenteren initiatiefwet om 'homogenezing' strafbaar te stellen

D66 en VVD presenteren vandaag een initiatiefwet om 'homogenezing' strafbaar te stellen. Het gaat om therapieën die bedoeld zijn om de seksuele geaardheid of genderidentiteit van mensen te onderdrukken of veranderen. Het voorstel wordt gesteund door PvdA, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren.

Vakantiekampen en workshops

Al in 2019 stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor een verbod, toch kwam het niet tot een wetsvoorstel, omdat het toenmalige kabinet eerst meer onderzoek wilde laten uitvoeren. Uit dat onderzoek bleek uiteindelijk dat er in Nederland vijftien organisaties of personen zijn die 'homogenezing' aanbieden, door middel van vakantiekampen, seminars en workshops.

'Middeleeuwse praktijken'

D66-Kamerlid Jeanet van der Laan is van mening dat dit soort 'Middeleeuwse praktijken' niet thuis horen in Nederland. "Homoseksualiteit is niet fout en al helemaal niet iets waarvan je zou moeten genezen", aldus Van der Laan tegenover ANP Nieuws.

22.500 euro

De partijen vormen samen een Kamermeerderheid en willen volgens de NOS een maximale gevangenisstraf van een jaar of een geldboete tot 22.500 euro. Bij herhaling kan de gevangenisstraf oplopen tot maximaal twee jaar. Het initiatiefwetsvoorstel gaat eerst voor advies naar de Raad van State, waarna de Tweede en Eerste Kamer zich erover buigen.

Ster advertentie
Ster advertentie