STER Advertentie
STER Advertentie

Ouassima: "Er worden mij nog steeds lyrics uitgelegd, alsof ik het als vrouw niet snap"

Ouassima: "Er worden mij nog steeds lyrics uitgelegd, alsof ik het als vrouw niet snap"
FunX

Vrijdag 23 februari 2018 - 13:19 uur

|

Door:

Samantha

Ouassima is al jaren reporter bij FunX. Naast dat ze zich stort op de straatreports, gaat ze ook in op diepere onderwerpen. Ze vindt langzamerhand haar plekje in de muziekwereld, maar merkt dat ze het daar als vrouw zijnde toch niet altijd even makkelijk heeft. Aan Noisey vertelde ze hoe het is om als vrouw en moslima in de muziekindustrie te zitten.

van radio naar video

Twee jaar geleden maakte Ouassima de overstap van radioreporter naar videoreporter. Voor haar was dat een leuke ervaring, maar ze merkte dat het ook negatieve kanten heeft. Ineens hadden veel meer mensen een mening over de reporter. Daar trekt ze zich niet veel van aan, maar om ineens een populair gespreksonderwerp te zijn, was toch wel even wennen: 

"Iedereen vindt het leuk om complimenten te ontvangen, maar door op die manier in de media te komen, word ik ook geconfronteerd met seksisme en situaties die mijn mannelijke collega’s niet meemaken."

seksistische vragen

Zonder enige aanleiding, krijgt Ouassima vaak seksistische vragen op zich afgevuurd: "Wanneer begin je aan kinderen en een man?", “Je staat zo in de picture, wordt het niet eens tijd voor jou om je te settelen en meer iets achter de schermen te doen?” Het zijn niet bepaald vragen waar vrouwen op zitten te wachten, zeker niet Ouassima:

"Het is zo’n bekrompen en ouderwetse manier om met vrouwen om te gaan. [...] Denk je dat ze dit ook aan mijn mannelijke collega’s vragen?"

moslima

"Ik zou, onder meer door mijn moslimachtergrond, nooit halfnaakt op beeld rondlopen – met alle respect voor vrouwen die dit wel doen." Ouassima wordt daarnaast ook geconfronteerd met meningen en opmerkingen die specifiek betrekking hebben op haar geloof. Zo wordt er gevraagd of ze eigenlijk geen hoofddoek moet dragen en of haar familie het wel eens is met haar werk. Maar ook artiesten stellen haar rare vragen als ze bijvoorbeeld op een feestje is. 

"Ik maak lange dagen en ga graag naar feestjes, maar drink zelf geen alcohol. Artiesten weten vaak dat ik moslima ben, dus ze vinden het vaak gek dat ik op een feestje ben en maken er opmerkingen over. Ook hoor ik geregeld: “Huh, je drinkt toch niet? Ik hou je in de gaten, hoor.” Stel dat ik wel zou drinken als moslima, waar bemoeien ze zich eigenlijk mee?"

oplossing

Ondanks de vele opmerkingen blijft Ouassima toch haar ding doen. De presentatrice staat sterk in haar schoenen en is nog niet van plan om te stoppen. Als kind kreeg ze al van haar vader te horen dat de wereld en de maatschappij beter functioneren als mannen en vrouwen gelijk zijn. Logisch, vindt Ouassima. Volgens haar kan het probleem alleen opgelost worden door seksistische uitlatingen niet meer te tolereren. 

"Soms worden er op televisie tijdens talkshows vernederende grappen gemaakt, en dan zie je een vrouw half lachen. Weet je wat? Het is niet grappig, dus laten we dat dan ook gewoon zeggen. Je bent geen bitch als je je niet laat doen."

Om deze Instagram foto te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

 

Populair op FunX.nl

  • 8D audio is de perfecte manier van muziek luisteren in quarantainetijd

  • Monica Geuze ontmoette nieuwe vriend (29) via exclusieve dating-app

  • Sehraz (16) is weer thuis en krijgt verrassing van Frenna

  • VS heeft nu meeste coronabesmettingen

  • Slim of misleidend? Webshops verkopen kleding die ook op AliExpress staat

  • Deze bioscoopfilms kun je vervroegd thuis checken door de coronacrisis