Up 2 Date

Twaalfjarige leerling op Finse school doodgeschoten, leeftijdsgenoot aangehouden

foto: Iltalethi
  1. Newschevron right
  2. Twaalfjarige leerling op Finse school doodgeschoten, leeftijdsgenoot aangehouden

Finland is vanmorgen opgeschrikt door een heftige schietpartij. Het drama vond plaats op een school in Vantaa: een klein stadje onder de rook van hoofdstad Helsinki. De twaalfjarige dader schoot daarbij op drie leeftijdsgenoten. Eén van hen is overleden. Kort na de schietpartij is de jonge verdachte aangehouden door de politie.

Fatale schietpartij

De schietpartij vond plaats in de vroege morgen. Een getuige vertelde aan de Finse krant Iltalehti dat de schoten kwamen van de binnenplaats van de school. De leerlingen renden volgens de getuige de tuin in na het horen van de knallen. Tijdens de schietpartij zijn drie leerlingen van twaalf jaar oud geraakt door de schutter. Eén van hen was op slag dood. De andere twee slachtoffers zijn met spoed naar het ziekenhuis gebracht en verkeren momenteel in kritieke toestand.

Aanhouding en wapen

Volgens de Finse politie is de verdachte, evenals de slachtoffers, een twaalfjarige leerling van de school waar het drama plaatsvond. Hij zou na de aanhouding een bekentenis hebben afgelegd, zo melden de Finse autoriteiten. Iltalehti publiceerde een video waarop te zien was hoe de piepjonge verdachte werd aangehouden door de politie. Op het moment van de aanhouding had de verdachte het mogelijke moordwapen bij zich. Het zou gaan om een handvuurwapen dat in het bezit was van een familielid van de verdachte. Het familielid beschikte over een vergunning voor dat wapen. Het is niet bekend hoe de verdachte aan het wapen wist te komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schokgolf

Het drama zorgde voor een schokgolf door heel Finland gezien de jonge leeftijd van de slachtoffers en de verdachten. Inmiddels heeft de premier van Finland Petteri Orpo gereageerd. Op X schrijft hij diep geschokt te zijn door het drama. Ook de Finse minister van Binnenlandse Zaken Pekka Haavisto reageerde op X met: “Mijn gedachten zijn bij het kind dat omkwam bij de schietpartij op de Viertola-school in Vantaa en zijn familie. Ik wens alle getroffenen sterkte in deze moeilijke tijden.”

Geen detentie

Gezien de jonge leeftijd van de verdachte zal hij niet vast komen te zitten voor zijn mogelijke daad. In Finland worden kinderen onder de vijftien worden na het plegen van een strafbaar feit overgedragen aan de sociale dienst. Het is op dit moment nog niet bekend wat het motief was van de vermeende dader. Het politieverhoor is op dit moment nog in volle gang.

Ster advertentie
Ster advertentie