Up 2 Date

OMT-lid wil nog twee maanden wachten met versoepelingen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OMT-lid wil nog twee maanden wachten met versoepelingen

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zegt het niet verstandig te vinden om de coronamaatregelen te versoepelen. Volgens haar moeten we nog een maand of twee wachten voordat we aan versoepelingen kunnen denken.

"Een maand of twee"

In gesprek met NOS Met het Oog op Morgen zei Koopmans het volgende: "Ik denk dat we ons dat niet of nauwelijks kunnen permitteren. We moeten echt nog even geduld hebben. Het is een maand of twee, dan zitten we echt in een andere situatie." De meningen hierover zijn verdeeld. D66-leider en demissionair minister Kaag zei vrijdag dat de avondklok "er heel snel af moet", ook omdat volgende week de zomertijd ingaat. Vandaag is er weer een Catshuisoverleg, waarin het kabinet samen met het OMT zal praten over de coronamaatregelen.

Besmettingen lopen weer op

Begin maart was er de hoop dat het kabinet aan het eind van de maand kon beginnen met versoepelingen. Onder andere zouden terrassen weer open kunnen en ook zou er weer fysiek onderwijs worden gegeven op de hbo's en universiteiten, mits de besmettingscijfers de goede kant op gingen. De afgelopen week liep het aantal besmettingen echter juist op. Gisteren waren het er meer dan 7500, het hoogste aantal sinds januari. "Ik vind ze te hoog", zegt Koopmans. "Omdatde voorspellingen laten zien dat het aantal opnames en ook de IC-opnames naar verwachting omhoog gaan."

Mei of juni

Ze verwacht de de situatie in mei of juni anders zal zijn. "Er komen extra vaccins aan als alles goed gaat. En de GGD's bereiden zich voor om heel massaal te gaan vaccineren. Dat effect ga je meer en meer merken. Naarmate van de oudste leeftijdsgroepen steeds minder mensen risico hebben om zo ziek te worden dat ze opgenomen moeten worden, gaan we dat terugzien. Dat kan nog een maand of twee duren."

Quote

Er is een zekerheid: met versoepelingen neemt het aantal infecties toe.

Menno de Jong - OMT

Menno de Jong, collega-viroloog en eveneens OMT-lid, is het met Koopmans eens. "Er is een zekerheid: met versoepelingen neemt het aantal infecties toe", zegt hij in gesprek met AT5. Hij is vooral bang dat jongeren, die zelf niet zo snel in het ziekenhuis belanden, ouderen gaan besmetten die nog niet gevaccineerd zijn: "Dan krijg je meer ziekenhuisopnames." Ook Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vindt het nog geen tijd voor versoepelingen. "Iedere week gaat het met 10 procent verder omhoog", zei hij in Nieuwsuur over de ziekenhuisopnames die al drie weken op rij stijgen. "De verwachting is dat dat nog verder zal doorzetten. En we houden er rekening mee dat dat door kan stijgen tot wat we begin januari hebben gehad, het hoogtepunt van de tweede golf."

Ster advertentie
Ster advertentie