Up 2 Date

Voorlopige prognose aangepast: D66 terug naar 23 en BIJ1 zeker in de Kamer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Voorlopige prognose aangepast: D66 terug naar 23 en BIJ1 zeker in de Kamer

Ook in Rotterdam zijn de stemmen nu eindelijk geteld. De nieuwste prognose geeft een paar veranderingen aan. Zo komt D66 nu uit op 23 zetels, GroenLinks op 8 en Denk en JA21 op 3. Verder is er goed nieuws voor Sylvana Simons: het bleef nog even spannend, maar haar partij Bij1 is zeker van een zetel in de Tweede Kamer. Een definitieve prognose komt pas als alle stemmen, dus ook de briefstemmen uit het buitenland, zijn geteld.

'Op weg naar Den Haag'

Nadat de tussentijdse prognose op basis van 88 procent van de stemmen bekend werd, zei Sylvana in gesprek met de NOS: "We zijn in vier jaar uitgegroeid tot een professionele politieke partij. Ik denk dat Nederland ons beter heeft leren kennen, maar ook zichzelf. Nederland kan niet langer weglopen voor de grote ongelijkheid, het racisme en de discriminatie die in ons land aanwezig zijn."

Een dolgelukkige Sylvana deelde op Twitter ook trots: "Started from the bottom. Nooit vergeten. Op weg naar Den Haag voor de eerste kennismaking met De Nieuwe Werkplek. Had ik jullie al bedankt voor de stemmen en support? DANKJEWEL!! WE KOMEN ERAAAAAAN!!!!"

Dat de partijen die al een coalitie vormden nu nog steeds samen door kunnen, is volgens Sylvana echter problematisch. "De woningmarkt is kapot, het onderwijs kampt met problemen en de zorg ligt op z'n gat. We hebben, los van zaken als het toeslagenschandaal, zo ongelooflijk veel grote problemen dat het mij verbaast dat deze mensen beloond worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Meer dan alleen antiracisme'

Het belangrijkste speerpunt van BIJ1 is de focus op antiracisme. Maar de partij staat voor meer dan alleen dat. Zo vertelde Sylvana deze week nog in Start met Fernando dat de partij zich ook richt op andere belangrijke kwesties als het leenstelsel, minimumloon, klimaat en de woningmarkt. "We vinden bijvoorbeeld dat de huren voorlopig bevroren moeten worden en dat we alle dingen die de huren zo duur maken, moeten afschaffen", vertelde Sylvana. "Daarnaast willen we het minimumloon verhogen naar 14 euro en het leenstelsel afschaffen. Het kan niet zo zijn dat jonge mensen met enorme schulden beginnen."

Politieke carrière

De politieke carrière van Sylvana startte in 2016 bij DENK, maar ze verliet die partij nog datzelfde jaar. Dit omdat de manier waarop DENK racisme, discriminatie en ongelijkwaardigheid wilde bestrijden niet de juiste was volgens Sylvana.

Nog datzelfde jaar richtte Sylvana de partij Artikel 1 op, maar moest die naam veranderen van de rechter, omdat het te veel leek op die van discriminatiemeldpunt Art. 1. Zo werd uiteindelijk BIJ1 in het leven geroepen.

Ster advertentie
Ster advertentie