Up 2 Date

Geweld in Mozambique steeds erger: ook kinderen onthoofd door terreurgroepen

foto: Gevluchte familie / AFP
  1. Newschevron right
  2. Geweld in Mozambique steeds erger: ook kinderen onthoofd door terreurgroepen

Het noorden van Mozambique, met name de provincie Cabo Delgado, wordt al sinds 2017 geteisterd door plunderingen, geweld en moordpartijen van terreurgroepen. Dat wordt steeds erger en lijkt nu ook over te slaan naar andere regio's. In totaal zijn al 670.000 inwoners gevlucht, dat is een derde van de bevolking. Hulporganisatie Save The Children maakt zich grote zorgen. Uit nieuwe verhalen van ooggetuigen blijkt dat ook 11- en 12-jarige kinderen het doelwit zijn.

Quote

Onze hulpverleners waren in tranen door de verhalen over de ongekende wreedheden die moeders in opvangkampen vertelden.

Jongens onthoofd

Een 28-jarige moeder van 4 kinderen vertelt aan hulpverleners dat dat haar dorp werd aangevallen en de huizen werden verbrand. Toen ze naar een bos wilden ontsnappen, werd haar oudste zoon onthoofd. "We konden niks doen, omdat we dan ook gedood zouden worden."

Een andere moeder heeft een zelfde soort verhaal:"Nadat mijn 11-jarige zoon was vermoord, begrepen we dat het niet langer veilig was om in mijn dorp te blijven. We vluchtten naar het huis van mijn vader in een ander dorp, maar een paar dagen later begonnen de aanvallen daar ook." Ze overleefden uiteindelijk vijf dagen op het eten van groene bananen en het drinken van bananenboomwater, tot vervoer hen naar een tijdelijke verblijfplaats bracht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kinderen met trauma's

De directeur van Save the Children Mozambique, Chance Briggs, geeft aan dat de organisatie het vreselijk vindt dat kinderen slachtoffer worden van het gewelddadige conflict. Kinderen die hun broers of zus vermoord hebben zien worden, hebben grote kans om depressies of posttraumatische stresstoornis te ontwikkelen. Hulpverleners bieden dan ook psychosociale hulp aan. Ook helpen ze gevluchte families, die nu bij familie of kennissen of in opvangkampen verblijven, aan gezondheidszorg, toegang tot water en sanitaire voorzieningen en onderwijs.

"Terwijl de wereld opgeslokt werd door de coronapandemie, werd de laatste twaalf maanden het conflict in Cabo Delgado schromelijk over het hoofd gezien."

'Hulp is hard nodig'

Het is bijna onmogelijk om de daders van de terreuracties op te pakken, omdat de regering de controle kwijt is in het Oost-Afrikaanse land. Jihadisten, die nauwe banden hebben met IS, winnen steeds meer terrein. Ze maken onder andere gebruik van de armoede en werkloosheid in het gebied door veel jonge jongens in dienst te nemen.

Daarnaast kreeg het land in 2019 te maken met cycloon Kenneth en vorig jaar nog met overstromingen. Daar komt de coronacrisis dan nog eens bovenop. "Humanitaire hulp is hard nodig", benadrukt Save the Children. In totaal kwamen al 2600 mensen om het leven, waarvan de helft burgers. Ruim een miljoen mensen lijden honger.

Ster advertentie
Ster advertentie