Up 2 Date

FBI geeft voor het eerst geheim 9/11-document vrij

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. FBI geeft voor het eerst geheim 9/11-document vrij

De FBI heeft het eerste deel van een reeks geheime documenten vrijgegeven met informatie over de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Volgens de CNN zullen er meerdere geheime stukken worden geopenbaard.

Verband

President Joe Biden vertelde al eerder over het plan om de documenten naar buiten te brengen. In het 16 pagina's tellende document wordt onder meer een verband gelegd tussen de aanslagen en de rol van Saoedi-Arabië daarin. Bewijs dat hoge Saudische functionarissen of de Saudische overheid waren betrokken bij 9/11 is er niet.

Omar al-Bayoumi

In het document staan ook details over het FBI-onderzoek naar de steun die Omar al-Bayoumi verleende aan de twee vliegtuigkapers. In het stuk staat dat hij nauw betrokken zou zijn bij het verstrekken van"reisbijstand, onderdak en financiering" om de kapers te helpen. De FBI denkt dat Bayoumi een medewerker van de inlichtingendienst van Saoedi-Arabië was, maar daarvoor wordt geen direct bewijs geleverd.

Bewijs

Nabestaanden van de slachtoffers van 9/11 wilden al langer dat de documenten naar buiten kwamen. Zijn geloven dat Saudi-Arabië achter de aanslagen zit en zien de vrijgegeven document als aanvullend bewijs. De Saudische ambassade ziet de vrijgegeven document juist als bewijs dat de beschuldigingen niet kloppen.

Ster advertentie
Ster advertentie