Up 2 Date

The New York Times: doelwit drone-aanval VS blijkt onschuldige burger

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. The New York Times: doelwit drone-aanval VS blijkt onschuldige burger

De man die eind vorige maand omkwam bij een drone-aanval van de VS in Kabul zou geen terrorist zijn geweest maar een onschuldige hulpverlener. Dat schrijft The New York Times.

Geen explosieven, maar water

Het gaat om de 43-jarige Zemari Ahmadi. De Afghaanse man werd urenlang gevolg door een Amerikaanse drone omdat hij werd aangezien voor een lid van IS. Toen Ahmadi jerrycans in een auto aan het inladen was, werd er vanuit gegaan dat het om explosieven ging. Uit videobeelden die The New York Times in handen kreeg, blijkt echter dat er water in de jerrycans zat.

Het Pentagon in Amerika verklaarde na de aanval, waarbij tien mensen om het leven kwamen waaronder zeven kinderen, dat "alle protocollen correct zijn gevolgd" en dat het ging om een "rechtvaardige aanval". Er werd gevreesd voor een aanslag op de luchthaven van Kabul.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulpverlener

The New York Times voerde ook gesprekken met familieleden van Ahmadi, die allemaal zeggen dat hij 14 jaar lang werkte voor Nutrition and Education International, een ngo uit Californië die zich onder meer bezighoudt met het bestrijden van ondervoeding in Afghanistan. Ahmadi was als hulpverlener betrokken bij het distribueren van voedsel onder op de vlucht geslagen Afghanen.

Ster advertentie
Ster advertentie