Up 2 Date

Klimaatactivisten besmeuren 'Meisje met de Parel' van Johannes Vermeer

foto: Instagram: politieknederland
  1. Newschevron right
  2. Klimaatactivisten besmeuren 'Meisje met de Parel' van Johannes Vermeer

Klimaatactivisten hebben vanmiddag in het Mauritshuis in Den Haag het beroemde schilderij 'Meisje met de Parel' van Johannes Vermeer besmeurd. Het schilderij is door een beschermende glaslaag niet beschadigd. Drie personen zijn aangehouden, meldt de politie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vastgelijmd

Op een filmpje dat op sociale media rondgaat is te zien hoe twee klimaatactivisten voor het beroemde schilderij staan, als een van de twee zich vast begint te lijmen. De ander roept in het Engels: "Hoe voelt het om iets moois voor je ogen verwoest te zien worden?", waarschijnlijk doelend op het verwoesten van de aarde door de mens. Het Mauritshuis heeft inmiddels laten weten dat het schilderij niet beschadigd is.

Verantwoordelijk voor de actie lijkt de Britse organisatie Just Stop Oil te zijn, wat ook op de shirts van de klimaatactivisten af te lezen is. Dit is dezelfde organisatie die twee weken terug verantwoordelijk was voor het besmeuren van het schilderij 'Zonnebloemen' van Vincent van Gogh. De twee verantwoordelijken daarvoor zijn inmiddels aangeklaagd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat kunst het doelwit is geworden van klimaatactivisten. Behalve het werk van Van Gogh werd afgelopen zondag ook een topwerk van Claude Monet met aardappelpuree besmeurd. De museumwereld staat daarom op scherp.

Afgelopen dinsdag lijmde een klimaatactivist zich live in de uitzending van Jinek vast aan de tafel om aandacht te vragen voor het klimaat. Over de acties van de klimaatactivisten zijn de meningen verdeeld. Sommigen noemen het 'moedige statements', anderen noemen het 'asociaal' of 'schandalig'.

Ster advertentie
Ster advertentie