Up 2 Date

Het Russische parlement stemt voor uitbreiding verbod lhbtqia+-uitingen in openbaar

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Het Russische parlement stemt voor uitbreiding verbod lhbtqia+-uitingen in openbaar

Het Russische parlement heeft vandaag voor een wet gestemd die het verbod op lhbtqi+-uitingen nog verder uitbreidt. Hierdoor mag er nergens meer gesproken worden over de (rechten van) de lhbtqi+-community. Dit wordt door het parlement gezien als zogenaamde promotie van homoseksualiteit.

Strafbaar

Sinds 2013 mochten lhbtqi+-rechten al niet meer besproken worden in het bijzijn van kinderen. Sinds vandaag geldt dit voor mensen van alle leeftijden. Volgens het Russische parlement valt elke vorm van een lhbtqi+-uiting onder promoten van homoseksualiteit, dus ook het simpelweg tonen van een relatie tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Dat geldt voor uitingen online, in films en in het openbaar.

Ook hand in hand lopen met je partner is met deze nieuwe wet dus strafbaar en kan beboet worden. Daardoor wordt de vrijheid van Russen uit de lhbtqi+-gemeenschap enorm ingeperkt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aandacht afleiden

Vladimir Komov is een jurist verbonden aan Delo LGBT+, een organisatie die opkomt voor de rechten van de lhbtqi+-gemeenschap in Rusland. Hij laat in een interview met de Volkskrant eerder deze week weten dat hij denkt dat de nieuwe maatregelen in verband staan met het Russische optreden in Oekraïne. "We hebben een moment bereikt waarop zulke extreem radicale en waanzinnige ideeën kennelijk nodig zijn om de aandacht af te leiden van de huidige situatie in het land." Hij ziet de nieuwe wetgeving bovenal als een politieke zet, misschien ook om bepaalde segmenten in de samenleving tevreden te stellen en om de buitenwereld te choqueren.

Unaniem

Het Russische parlement, ook wel de Doema genoemd, stemde unaniem voor de uitbreiding van de wet uit 2013. De wet is er officieel nog niet helemaal doorheen en moet na nog een aantal stemrondes ook door president Vladimir Poetin worden ondertekend.

Ster advertentie
Ster advertentie