Up 2 Date

Shakira moet voor de Spaanse rechter verschijnen wegens belastingfraude

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Shakira moet voor de Spaanse rechter verschijnen wegens belastingfraude

Shakira moet in Spanje voor de rechter verschijnen wegens beschuldigingen van belastingfraude. Volgens het Spaanse Openbaar Ministerie (OM) zou de zangeres in totaal zo'n 14,5 miljoen euro aan belasting hebben ontdoken.

Zes aanklachten

De 45-jarige Colombiaanse zangeres wordt beschuldigd van het niet betalen van belasting in Spanje tussen 2012 en 2014. Zes verschillende aanklagers hebben een Spaanse rechtbank ervan overtuigd om de zangeres voor de rechter te laten verschijnen.

Shakira ontkent

Shakira ontkent alle beschuldigingen tegen haar en claimt dat ze alles wat ze de Spaanse overheid verschuldigd was, heeft betaald. Haar advocaten zeggen dat haar officiële verblijfplaats tussen 2012 en 2014 op de Bahama's was en dat ze daarom geen belasting aan Spanje zou hoeven te betalen.

Daarnaast zegt de Colombiaanse zangeres dat ze 'sporadisch' in Spanje was gedurende die tijd, maar de aanklagers zeggen dat ze dat jaar meer dan zes maanden in Barcelona woonde.

Inspectie

In Spanje ben je verplicht om belasting te betalen wanneer je meer dan 183 dagen per jaar in het land verblijft. De inspectie van de Spaanse belastingdienst heeft meer dan een jaar lang Shakira's activiteiten gevolgd om te kunnen bewijzen dat zij voornamelijk in Spanje verbleef.

Door onder meer haar sociale media te checken en zelfs haar favoriete kapper in Barcelona te bezoeken, kwamen belastinginspecteurs tot de conclusie dat de Colombiaanse zangeres belasting had moeten betalen in Spanje. Zo claimen de inspecteurs dat Shakira 242 dagen in het jaar 2012, 212 dagen in het jaar in 2013 en 243 dagen in het jaar 2014 in Spanje heeft doorgebracht.

Gevangenisstraf

Als ze schuldig wordt bevonden, staat de zangeres mogelijk een gevangenisstraf van acht jaar en twee maanden te wachten. Ook zou er een boete van 24 miljoen euro kunnen worden opgelegd.

Volgens Spaanse media heeft de zangeres inmiddels wél het geld betaald dat de belastingdienst eist: 14,5 miljoen euro aan achterstallig belastinggeld en 3 miljoen euro rente. Daardoor zal een eventuele straf, als Shakira schuldig wordt bevonden, waarschijnlijk veel lager uitvallen dan de aanklagers eisen.

Ster advertentie
Ster advertentie