Up 2 Date

Agent die Britse Sarah Everard verkrachtte en vermoordde levenslang de cel in

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Agent die Britse Sarah Everard verkrachtte en vermoordde levenslang de cel in

De agent die eerder dit jaar de Britse Sarah Everard (33) vermoordde, heeft een levenslange gevangenisstraf gekregen. De rechtbank in Londen verklaarde hem vandaag schuldig aan het ontvoeren, verkrachten en vermoorden van de vrouw. De 48-jarige man, Wayne Couzens genaamd, zal nooit kans krijgen op vervroegde vrijlating.

Vermist

Sarah raakte op 3 maart vermist in Londen nadat ze 's avonds naar huis liep na bezoek aan een vriendin. Een week later werd haar verbrande lichaam teruggevonden in het bos, tientallen kilometers verderop. Uit onderzoek bleek dat ze om het leven is gekomen door wurging.

Couzens, destijds werkzaam als agent in Londen, werd niet lang na de vondst van het lichaam gearresteerd. Pas in juni bekende hij de vrouw inderdaad te hebben ontvoerd en verkracht. Hij deed alsof hij haar arresteerde om haar de auto in te krijgen en gebruikte daarbij zijn politie-id en handboeien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zeldzaam hoge straf

De straf die Couzens heeft gekregen - levenslang zonder minimumtijd of kans op vervroegde vrijlating - is heel zeldzaam in het Verenigd Koninkrijk en wordt alleen gegeven bij uitzonderlijk zware misdaden. Volgens het Britse ministerie van Justitie zaten er in juni 2021 slechts 60 van de 7000 tot 'levenslang' veroordeelden met deze straf in de gevangenis.

'Text me when you get home'

Sarahs dood leidde tot veel ophef in het Verenigd Koninkrijk en zorgde ervoor dat het gesprek over geweld tegen vrouwen ook in andere landen opnieuw onder de aandacht kwam. Een Instagrampost met daarin een appje met de tekst "text me when you get home" ging viral en op Twitter deelden vrouwen hun eigen ervaringen onder de hashtag #SarahEverard.

Ster advertentie
Ster advertentie