Up 2 Date

Twaalf Nederlandse IS-vrouwen en hun 28 kinderen zijn opgehaald uit Syrië

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Twaalf Nederlandse IS-vrouwen en hun 28 kinderen zijn opgehaald uit Syrië

Het kabinet haalt 12 Nederlandse IS-vrouwen en hun 28 kinderen op uit het Noorden van Syrië. De vrouwen worden verdacht van terroristische misdrijven. Na aankomst in Nederland zal de groep direct worden aangehouden en later berecht.

Straffeloos

"Met de overbrenging naar Nederland beoogt het kabinet te voorkomen dat deze twaalf verdachten straffeloos blijven", schrijven de ministers Yeşilgöz (Justitie & Veiligheid) en Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Vanwege veiligheidsredenen wil het kabinet verder niets kwijt over de operatie

Hoewel de vrouwen meteen bij landing worden aangehouden, geldt dit natuurlijk niet voor de kinderen. Zij worden in Nederland overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Speciale operatie"

Het kabinet is altijd erg terughoudend geweest met het ophalen van vrouwen die er zelf voor hebben gekozen om naar Syrië te gaan, omdat dit een gevaarlijke operatie zou zijn. Toch komt het kabinet nu in actie door de druk van de rechtbank in Rotterdam. De rechtbank oordeelde in mei namelijk dat de verdachten snel naar Nederland moesten worden gehaald, zodat zij hier berecht zouden kunnen worden. Het kabinet zegt dat de vrouwen nu na "een zorgvuldig voorbereidingsproces" via een "speciale operatie" naar Nederland worden gehaald.

Ster advertentie
Ster advertentie