Up 2 Date

Franse man aangehouden op verdenking van leveren chemische wapens aan Syrië

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Franse man aangehouden op verdenking van leveren chemische wapens aan Syrië

In Frankrijk is een man aangehouden die verdacht wordt van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Hij zou materialen hebben geleverd voor chemische wapens aan het regime van de Syrische dictator Assad, zo meldt het Franse persbureau AFP.

Opgepakt tijdens vakantie

De 59-jarige man woont zelf niet in Frankrijk, maar werd tijdens een vakantie in het zuiden van het land opgepakt. Via zijn bedrijf, dat gevestigd is in Frankrijk en de Verenigde Arabische Emiraten, zou hij materialen hebben geleverd aan het regime van Assad waarmee ook chemische wapens gemaakt kunnen worden. Het onderzoek naar de man loopt al jaren en hij zou al sinds 2016 op de zwarte lijst hebben gestaan van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Hij overtrad namelijk het wapenembargo dat tegen Assad is ingesteld. In 2018 startte ook Frankrijk een onderzoek naar hem.

Assad ontkent

Assad ontkent dat Syrië chemische wapens heeft gebruikt en zegt dat de wapenvoorraden van het land sinds 2013 onder toezicht staat. Echter, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft meermaals aangegeven dat het regime van Assad niet goed meewerkt met controles en chemische wapens verborgen houdt.

Chemische wapens meermaals ingezet

Hoewel de wapenvoorraden van Syrië sinds 2013 onder toezicht staan, heeft het land meerdere malen chemische wapens ingezet tijdens de Syrische Burgeroorlog. De OPCW, verschillende landen en mensenrechtenorganisaties stellen dat daardoor mogelijk duizenden mensen zijn omgekomen.

Ster advertentie
Ster advertentie