Up 2 Date

Politie gebruikte vorig jaar meer geweld dan in 2021

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie gebruikte vorig jaar meer geweld dan in 2021

De politie gebruikte vorig jaar opnieuw meer geweld dan het jaar ervoor. Agenten raakten vorig jaar betrokken bij ruim 20.000 situaties waarbij geweld noodzakelijk was, wat een toename is van twaalf procent, zo blijkt uit een nieuw rapport.

Meeste geweld in Den Haag

De politie zag zich in veel gevallen genoodzaakt om een wapenstok, pepperspray, een vuurwapen of een stroomstootwapen te gebruiken. 86 keer werd gericht op iemand geschoten en in 1499 gevallen werd het wapen alleen op iemand gericht. In ruim de helft van alle geweldsincidenten gebruikten agenten alleen fysiek geweld zonder hulpmiddel. De meeste incidenten kwamen voor in Den Haag, terwijl de politie het minst gewelddadig moest optreden in Zeeland en West-Brabant.

Polarisatie is mogelijke oorzaak

Een mogelijke verklaring voor het toegenomen politiegeweld is de verdere polarisatie van de samenleving. "Burger en overheid zijn steeds meer tegenover elkaar komen te staan. Het grotere aantal protesten dat daarvan een gevolg is, leidt tot meer geweldsaanwendingen", zo valt te lezen in het rapport. Daarnaast is ook het aantal incidenten rond mensen met verward gedrag een mogelijke verklaring. Dit soort incidenten nam met zeven procent toe.

'Politiewerk blijft mensenwerk'

Volgens Frank Paauw, portefeuillehouder Conflict en Crisis Beheersing bij de politie, verandert de samenleving snel, waardoor agenten gedwongen worden om zorgvuldiger om te gaan met geweldsmiddelen. "Geweld is altijd lelijk en heftig", vertelt Paauw. "Het is en blijft belangrijk dat de politie het lichtst mogelijke geweldsmiddel gebruikt als een situatie daar om vraagt. Politiewerk blijft natuurlijk mensenwerk, waarbij in een fractie van een seconde agenten moeten beslissen hoe ze het beste kunnen handelen. Een foutloze politie kan ik daarom niet toezeggen. Een betrokken en dienstbare politie kan ik wel garanderen."

Vierde jaar op rij

Het is het vierde jaar op rij dat het aantal geweldsincidenten waar de politie bij betrokken is, toeneemt. In 2021 ging het nog om ruim 17.000 gevallen. De politie wil de komende jaren onder andere de-escalerend communiceren om vroegtijdig op situaties in te kunnen spelen.

Ster advertentie
Ster advertentie