Up 2 Date

Experts: "Sluit scholen twee weken langer rond kerstvakantie"

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Experts: "Sluit scholen twee weken langer rond kerstvakantie"

Als het aan het Red Team ligt, moeten de scholen twee weken langer dicht rond de kerstvakantie. Red Team is een onafhankelijke groep wetenschappers die advies geeft over corona. Zij zijn van mening dat een langere sluiting zal bijdragen aan het naar beneden krijgen van de op dit moment stijgende besmettingscijfers.

Een week vóór en een week na de kerstvakantie

Het idee van de experts is om de scholen zowel een week voor als een week na de kerstvakantie te sluiten. Betekent dat voor scholieren dat zij lekker van vier weken vakantie kunnen genieten? Nee. Red Team pleit in die extra twee weken namelijk voor digitaal thuisonderwijs.

"Met een week van tevoren creëer je twee weken sociale quarantaine voor kerst. We weten dat mensen dat gaan vieren, dus dat kan een probleem opleveren", legt Red Team-lid Marino van Zelst uit tegen Hart van Nederland. "Daarna komt oud en nieuw, dat wordt een dubbele klap als het fout gaat, en die kans is reëel."

Preventieve thuisquarantaine

Momenteel overweegt het kabinet alleen nog om de scholen een week voor de kerstvakantie te sluiten. Door daar een extra week aan toe te voegen na de vakantie wordt er volgens Red Team een extra week preventieve thuisquarantaine gecreëerd. "Als je er ook nog een week achteraan plakt, voorkom je dat al die besmette mensen weer terug naar school gaan", aldus Van Zelst.

Versoepelingen

Dinsdagavond maken premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge meer bekend over eventuele nieuwe maatregelen en versoepelingen. Dat het kabinet op dit moment druk overlegt over versoepelingen, is volgens Red Team onterecht.

"Op dit moment liggen de afdelingen vol met coronapatiënten, dat gaat ten koste van de reguliere zorg", vertelt Wim Schellekens van Red Team aan Hart van Nederland. "Wij praten binnen het Red Team over een ‘kwakkel-lockdown’. Het is sterk genoeg om het te laten stijgen, maar te zwak om naar beneden te krijgen. Als het zo blijft, met deze maatregelen, verliest het kabinet draagvlak om te verstrengen. Misschien verwacht het kabinet om het uit te zingen tot aan de verkiezingen. Ik kan het gewoon niet geloven dat we niets horen over hoe we de besmettingen naar beneden krijgen."

Stijgende besmettingen

Het RIVM meldde maandagochtend 7134 positieve coronatesten. Dat zijn er 333 meer dan gisteren. Het is daarmee de zesde achtereenvolgende dag dat het aantal nieuwe besmettingen stijgt.

Ster advertentie
Ster advertentie