Up 2 Date

Bill Cosby komt vrij vanwege 'oneerlijk proces'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Bill Cosby komt vrij vanwege 'oneerlijk proces'

Bill Cosby (83)wordt vrijgelaten uit de gevangenis in Pennsylvania. Het hooggerechtshof heeft namelijk geoordeeld dat het proces tegen de komiek oneerlijk is geweest.

Zaak 'Besmet'

In 2018 werd Cosby schuldig bevonden aan het seksueel misbruiken van zijn oud-medewerker Andrea Constand. Hij zou de vrouw eerst gedrogeerd hebben om haar vervolgens te misbruiken op zijn eigen landgoed. Na Constand meldden nog eens vijf vrouwen zich die een soortgelijk verhaal hadden over Cosby. Zij mochten in de rechtszaal hun verhaal doen over de komiek, waar het hooggerechtshof nu over zegt dat dit niet helemaal eerlijk was.

Bij de eerste rechtszaak had de rechter namelijk bepaald dat naast Constand slechts één andere vrouw haar verhaal mocht vertellen. De jury kwam er toen niet uit en er volgde een nieuwe zaak. Volgens het hooggerechtshof hebben de extra getuigenissen de nieuwe zaak "besmet".

Tientallen vrouwen

Cosby werd eind 2015 voor het eerst aangeklaagd. Na Constand meldden zich uiteindelijk nog tientallen andere vrouwen die hem beschuldigen van seksuele intimidatie, drogeren en seksueel misbruik. Veel van die beschuldigingen zijn echter verjaard, aangezien het vooral gaat over de jaren tachtig, waardoor niet alle vrouwen hem kunnen aanklagen.

Ster advertentie
Ster advertentie