Up 2 Date

El Chapo smeekt Mexicaanse president om hem uit 'wrede' Amerikaanse gevangenis te halen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. El Chapo smeekt Mexicaanse president om hem uit 'wrede' Amerikaanse gevangenis te halen

Joaquín 'El Chapo' Guzman heeft het maar moeilijk in zijn zwaarbeveiligde Amerikaanse gevangenis. De Mexicaanse drugsbaas klaagt over de 'wrede en oneerlijke' omstandigheden en heeft de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador om hulp gevraagd.

Overplaatsing

El Chapo zit sinds 2017 zijn levenslange gevangenisstraf uit in een zwaarbewaakte gevangenis in Colorado. Dit nadat hij eerder uit twee gevangenissen in Mexico wist te ontsnappen. De drugsbaas heeft zijn advocaat José Refugio Rodríguez gevraagd om contact op te nemen met de Mexicaanse president López Obrador in de hoop dat die hem over laat plaatsen naar Mexicaanse gevangenis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen zon en slecht eten

De advocaat van El Chapo liet onlangs in gesprek met radiozender Por la mañana weten: "Hij krijgt de zon niet te zien, het eten is van slechte kwaliteit en er is geen sprake van gezondheidszorg. Hij had een probleem met zijn kiezen en in plaats van hem daarvoor te behandelen, werden ze eruit getrokken, zodat hij niet meer zou zeuren." Volgens Refugio Rodríguez heeft zijn cliënt daarnaast sinds maart 2022 maar zes tot zeven telefoontjes mogen plegen.

President López Obrador liet woensdag in een persconferentie weten dat hij het verzoek van El Chapo voor overplaatsing naar Mexico gaat overwegen. "Je moet de deur altijd openhouden als het om mensenrechten gaat", liet hij daarbij weten.

Arrestatie zoon

Eerder deze maand werd El Chapo's zoon Ovidio Guzmán gearresteerd. Na de arrestatie braken in de Mexicaanse stad Culiacán gevechten uit tussen leden van het Sinaloakartel en de nationale garde. Daarbij kwamen zeker zeven veiligheidstroepen om het leven. Ovidio Guzmán zit sinds zijn arrestatie vast in een zwaarbewaakte Mexicaanse gevangenis.

Ster advertentie
Ster advertentie