Up 2 Date

Mexicaanse kartelleden zorgen voor chaos na arrestatie van zoon 'El Chapo'

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Mexicaanse kartelleden zorgen voor chaos na arrestatie van zoon 'El Chapo'

Iemand arresteren uit de kring van drugsbaron Joaquín El Chapo Guzman? Dan is de kans groot dat je problemen krijgt met het zogeheten Mexicaanse Sinaloakartel. Dat bleek donderdag, toen de zoon van El Chapo - Ovidio Guzmán - gearresteerd werd. Na de arrestatie braken in de stad Culiacán gevechten uit tussen het kartel en de nationale garde.

Voertuigen in brand gestoken

Volgens de gouverneur van de staat Sinaloa, Ruben Rocha, zijn zeker zeven veiligheidstroepen om het leven gekomen en raakten 21 troepen gewond. Ook raakten acht burgers gewond tijdens de gevechten. Daarnaast stalen de kartelleden volgens Rocha zo'n 250 voertuigen, die vervolgens in brand werden gestoken om wegen te blokkeren.

Passagiersvliegtuig beschoten

De kartelleden probeerden ook het vliegveld in Culiacán over te nemen. Zo werd een passagiersvliegtuig, dat richting hoofdstad Mexico-Stad zou vertrekken, op het vliegveld beschoten. Daarbij zijn vielen geen gewonden. Een van de passagiers vertelt aan persbureau Reuters dat hij met zijn vrouw en drie kinderen besloot om het vliegtuig te verlaten en op het vliegveld te wachten tot het veilig zou zijn. "De situatie in de stad is erg", zei de passagier. "Er wordt veel geschoten en er is chaos."

Een van de redenen om het vliegveld over te nemen, was mogelijk het tegenhouden van de verplaatsing van Ovidio naar Mexico-Stad. De Mexicaanse defensieminister Luis Cresencio Sandoval bevestigde dat de 32-jarige Ovidio gevangen wordt gehouden in de hoofdstad. Daardoor bestaat de kans dat het geweld ook naar de hoofdstad overslaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Leidende posities

Sinds de arrestatie van El Chapo in 2017 wordt het Sinaloakartel geleid door Ismael Zambada García. Ovidio heeft samen met zijn broers Iván Archivaldo, Joaquín Jr. en Jesus Alfredo leidende posities binnen het kartel. Samen staan de broers bekend als Los Chapitos.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Arrestatie en vrijlating in 2019

Ovidio werd in oktober 2019 al eens gearresteerd. Ook toen zorgden kartelleden voor totale chaos in Culiacán. De politie, het leger én burgers moesten vrezen voor hun leven. Ze werden namelijk met zware oorlogswapens aangevallen. Bij de terroristische aanval van het kartel kwamen zeker veertien mensen om, onder wie vier burgers.

Mexico werd door de arrestatie van Ovidio in verlegenheid gebracht. Zo besloot president Andrés Manuel López Obrador noodgedwongen om Ovidio weer vrij te laten. Dit om een verder bloedbad te voorkomen.

Ster advertentie
Ster advertentie