STER Advertentie
STER Advertentie

Rijden met alcohol op? Dan kan je straks meteen je rijbewijs kwijtraken

Rijden met alcohol op? Dan kan je straks meteen je rijbewijs kwijtraken
ANP XTRA

Donderdag 7 november 2019 - 11:11 uur

|

Door:

Milou

Wie met alcohol op de auto instapt, loopt straks kans om meteen zijn rijbewijs kwijt te raken. Ook als het de eerste keer is dat je wordt aangehouden. Mensen die ondanks hun rijverbod tóch de weg op gaan, riskeren een gevangenisstraf. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Strengere aanpak

Met de nieuwe regels wil de minister rechters de kans geven om alcoholgebruik in het verkeer strenger aan te pakken. Dit probeert het kabinet al jaren, maar toch is het aantal veroordelingen de afgelopen jaren blijven stijgen. Het aantal dodelijke slachtoffers van alcohol en drugs blijkt in de afgelopen twee jaar zelfs verdubbeld te zijn.

Opnieuw rijexamen doen

Naast de directe rijontzegging moet je straks ook opnieuw rijexamen doen als je een rijverbod van twee jaar of langer opgelegd krijgt. Als je het heel bont maakt kan dat rijverbod zelfs oplopen tot vijf jaar. Dat verbod geldt trouwens niet alleen voor bestuurders die alcohol of drugs gebruiken tijdens het rijden, maar kan ook opgelegd worden bij 'andere vormen van wegpiraterij'. Volgens Grapperhaus zijn de maatregelen gericht op "notoire verkeersovertreders die regelmatig de regels aan hun laars lappen".

Strengere straffen

Eerder deze week is er al een ander wetsvoorstel aangenomen dat ervoor zorgt dat er hogere straffen kunnen komen voor verkeersmisdrijven. Zo gaan per 1 januari de straffen voor rijden onder invloed, doorrijden na een ongeluk en rijden zonder geldig rijbewijs omhoog van drie maanden naar een jaar. Ook komt er een straf van maximaal twee jaar cel voor zeer gevaarlijk rijgedrag. Vallen daarbij slachtoffers, dan kan je maximaal zes jaar de cel in gaan. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populair op FunX.nl

  • 'Lionel Messi stopt bij FC Barcelona'

  • Boef fixt samenwerking met Tory Lanez voor nieuw album

  • Boef en Numidia de DiXte met TikTok-tune 'Tout Est Bon'

  • Dit bedrijf fixt een bijbaan voor je en betaalt je volledige studie

  • Suriname versoepelt coronaregels

  • Politie waarschuwt voor Purple Lean: 'Begin er niet aan!'