STER Advertentie
STER Advertentie

Nederlandse staat: niets mis met 5G

Nederlandse staat: niets mis met 5G
ANP

Maandag 4 mei 2020 - 17:19 uur

|

Door:

Thijn

De commotie omtrent 5G is nog lang niet voorbij. Over drie weken doet de rechtbank in Den Haag uitspraak in het kort geding van stichting Stop5GNL tegen de Nederlandse staat over de invoering van het landelijke 5G-netwerk. De stichting eiste vandaag in het kort geding de uitrol van 5G te stoppen, omdat de straling van 5G-signalen gezondheidsrisico's zou opleveren.

Geen bewijs

Volgens de advocaten van de Nederlandse staat is er echter niets aan de hand. Volgens hen roept de stichting Stop5GNL vooral een schrikbeeld op en verspreiden zij nepnieuws. Nederland houdt zich in het belang van de volksgezondheid geheel aan de limieten die zijn vastgelegd in Europese telecomwetgeving, stellen ze. Ook is er volgens de staat geen wetenschappelijke bewijs voor de gezondheidsschade die 5G zou opleveren. 

Stokje voor 5G steken

De overheid is van plan in juni de frequenties voor het 5G-netwerk te veilen. De stichting wil daar een stokje voor steken. "Er is geen wetenschappelijke consensus over de veiligheid van 5G, daar gaat het om", zei de advocaat van Stop5GNL. "De uitrol van 5G moet worden gestaakt totdat blijkt dat reële gezondheidsrisico's uit te sluiten zijn", betoogde hij. "De overheid is bezig met een gok. Als de gok verkeerd uitvalt, zijn de gevolgen ernstig. Het is een onethisch experiment, de overheid dient burgers te beschermen tegen gezondheidsrisico's."

Populair op FunX.nl

  • Jennifer Lopez maakt Jimmy Fallon af in TikTok Challenge

  • Woede in VS na dood George Floyd door onnodig gewelddadige arrestatie

  • De historische SpaceX-vlucht is vanavond met het blote oog te zien in Nederland

  • Zangeres Shirma Rouse is 50 kilo afgevallen

  • Snitchen voor geld, of niet? Zo werkt een anonieme tiplijn

  • Archie zat 36 jaar onterecht vast en blaast nu 'America's Got Talent' omver