STER Advertentie
STER Advertentie

Recordaantal vrouwen vermoord in Mexico afgelopen maand

Recordaantal vrouwen vermoord in Mexico afgelopen maand
AFP

Dinsdag 26 mei 2020 - 07:52 uur

|

Door:

Milou

In Mexico zijn vorige maand zeker 337 vrouwen vermoord. Nog nooit zijn er in het land in een maand tijd zoveel vrouwen door een misdrijf om het leven gekomen. Daarnaast is in de eerste vier maanden van 2020 het aantal vermoorde vrouwen met 7,9 procent toegenomen ten opzichte van de eerste vier maanden van vorig jaar. Dat maakt het Mexicaanse openbare veiligheidsbureau bekend. 

Protesten

Vrouwengeweld is een groot probleem in Mexico. Eerder dit jaar, onder andere op Valentijnsdag en op Internationale Vrouwendag, gingen daarom tienduizenden vrouwen de straat op. Zij protesteerden tegen het toenemende geweld, maar ook tegen de straffeloosheid en passieve houding van politici. Veel moordzaken worden namelijk niet opgelost. 

Lees ook: Tienduizenden Mexicaanse vrouwen protesteren tegen toenemend vrouwengeweld

10 per dag

Vorig jaar werden in Mexico elke dag gemiddeld 10 vrouwen vermoord, in totaal 3800. Vaak gebeurt dit in hun eigen huis. Veel lichamen hebben sporen van (seksueel) geweld.

Veel organisaties waarschuwden al dat het geweld tegen vrouwen zou gaan toenemen vanaf eind maart, omdat mensen toen verzocht werden om thuis te blijven wegens het coronavirus. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat nu inderdaad het geval. "De dodelijkste pandemie voor vrouwen in ons land, nog meer dan het coronavirus, is vrouwengeweld", aldus politicus Martha Tagle van de Citizens' Movement.

Populair op FunX.nl

  • Petitie: verwijder Kylie Jenner uit Cardi B en Megan Thee Stallion-videoclip

  • Gewapende overval op huis Nikkie de Jager

  • Nieuw-Zeeland al 100 dagen zonder coronabesmetting

  • Heftige beelden van bruidsshoot tijdens explosie Beiroet

  • Netflix komt met serie over gestoorde horrorverpleegster Ratched

  • Tim Hofman en QuinsDing woedend op Diana Gabriels in nieuwe #BOOS