Up 2 Date

Dit moet je weten over Prinsjesdag 2021: meer geld voor woningbouw en veiligheid

foto: ANP
 1. Newschevron right
 2. Dit moet je weten over Prinsjesdag 2021: meer geld voor woningbouw en veiligheid

Het is de derde dinsdag van september en dus is het Prinsjesdag. Ondanks dat er nog geen nieuw kabinet is, is er vandaag in de Troonrede bekendgemaakt wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar. Daarnaast is de Miljoenennota met de begroting voor volgend jaar gepresenteerd. Hoewel de begroting dit jaar minder inhoudelijk is, staan er zeker dingen in die ook voor jou belangrijk zijn om te weten.

Sober

Prinsjesdag was dit keer - net als vorig jaar - een stuk soberder dan normaal. Zo deden de koning en koningin een rijtoer door de stad en arriveerden ze niet met de Glazen Koets, maar 'gewoon' met een auto bij de Grote Kerk in Den Haag.

Miljoenennota

Minister Hoekstra van Financiën presenteerde na de troonrede de Miljoenennota met daarin de belangrijkste plannen en keuzes van het demissionair kabinet voor 2022. Daarbij wordt vermeld wat die plannen gaan kosten.

Hoekstra vertelde dat het 'opvallend goed' gaat met de economie, die volgens hem 'sneller herstelt dan verwacht'. "Er zijn meer vacatures dan werklozen en het aantal faillissementen is historisch laag", laat de minister weten. Wel meldde Hoekstra daarbij dat voor veel mensen "het oude normaal nog niet terug is".

Gerichte investeringen

Aangezien het kabinet demissionair is, worden er voor komend jaar alleen gerichte investeringen gedaan voor problemen die niet kunnen wachten, zoals de woningmarkt, klimaatverandering en criminaliteit. Deze punten zijn belangrijk voor jou om te weten:

 • Klimaatverandering
  Het kabinet is zich ervan bewust dat het Nederlandse klimaatbeleid de komende jaren verder moet worden aangescherpt. Daarom wordt er ruim 6,8 miljard euro extra bovenop het bestaande klimaatbeleid geïnvesteerd.

 • Woningmarkt
  Het kabinet gaat voor de komende 10 jaar 1 miljard euro beschikbaar stellen om extra woningbouw te stimuleren. Daarvoor wordt jaarlijks 100 miljoen euro uitgetrokken. Daar moeten 900.000 nieuwe woningen van gebouwd worden.
 • Toeslagenschandaal
  Voor de afhandeling van het toeslagenschandaal gaat het kabinet volgend jaar nog eens 1,1 miljard euro uittrekken.

 • Zorg
  Het eigen risico blijft op 385 euro. Naar verwachting gaat de basispremie met zo'n 3 euro stijgen. Voor lage inkomens wordt die stijging gecompenseerd door middel van een hogere zorgtoeslag.

 • Onderwijs
  Voor het onderwijs wordt er in de Miljoenennota geen extra geld uitgetrokken. Dat deed het kabinet eerder dit jaar wel. Zo besloot het 8,5 miljard te investeren om de leerachterstanden door de coronacrisis in het onderwijs weg te werken.
 • Criminaliteit
  Voor de bestrijding van criminaliteit wordt veel geld beschikbaar gesteld in 2022."Gewelddadige en georganiseerde misdaad blijven een langjarige en stevige aanpak vereisen, waarbij verdere intensivering niet uitgesteld moet worden", valt er in de Miljoenennota te lezen. Het kabinet heeft hiervoor volgend jaar dan ook 554 miljoen te besteden.

Demissionair kabinet

Dit jaar ook anders: de troonrede waarin de koning traditiegetrouw een uiteenzetting van het regeringsbeleid voor het komende jaar geeft. Die was namelijk korter dan normaal, omdat er nog geen nieuw kabinet is en het huidige demissionaire kabinet niet zoveel besluiten kan nemen. De koning had daardoor wat minder te vertellen over de plannen voor komend jaar, omdat de begroting minder inhoudelijk was dan wanneer er een missionair kabinet had gezeten.

Ster advertentie
Ster advertentie