Up 2 Date

Onderzoek: Rotterdamse drillrap leidt zelden tot geweld

foto: YouTube: 42Productiesfoto: YouTube: 42Producties
  1. Newschevron right
  2. Onderzoek: Rotterdamse drillrap leidt zelden tot geweld

Ondanks de grote rol die geweld speelt in drillrap, is er maar in weinig gevallen een link tussen de muziek en daadwerkelijke geweldsincidenten. Dat concluderen criminologen van de Erasmus Universiteit Rotterdam nadat zij onderzoek deden naar de Rotterdamse drillrapcultuur en de rol die geweld en social media daarbij spelen.

In twijfel trekken van drillrappers

Volgens de studie, die uitgevoerd werd door Robby Roks en Jeroen van den Broek, blijft geweld grotendeels beperkt tot drillmuziek en communicatie via social media. Dat betekent echter niet dat de manier waarop drillrappers zich presenteren zonder risico's is. "Gevaarlijke en gewelddadige poses in muziek en op sociale media kunnen namelijk wel resulteren in fysiek geweld", schrijven Roks en Van den Broek. "Met name als de authenticiteit van drillers publiekelijk in twijfel wordt getrokken. Ben je wel zo gevaarlijk als je doet voorkomen in je clips? Dit is zeker een gevaar wanneer de ruziënde partijen elkaar fysiek treffen, maar in veel gevallen komt het niet zo ver."

Drillrap te snel gelinkt aan geweld

In het afgelopen jaar vonden verschillende fatale steekincidenten plaats onder jongeren in Nederland. Zo kwam de 19-jarige Cennethson 'Chuchu' Janga om het leven na een steekpartij in Scheveningen. Dit soort incidenten werden al snel gelinkt aan drillrap. Toch is drill niet het probleem volgens Roks. "Als het niet drill was geweest, dan was het wel een andere uitingsvorm die past binnen de bredere straatcultuur."

Voor de studie werden ook 56 politieregistraties van steekincidenten uit 2018 en 2019 geanalyseerd van steekincidenten waarbij jongeren betrokken zijn. Daarbij viel er maar bij één van de registraties een link te leggen met drillrap, omdat een van de betrokkenen een bekende driller bleek te zijn.

Niet te snel verbinden

Roks en Van den Broek waarschuwen ervoor om geweldsincidenten te snel met drillrap te verbinden. "Ook als er drillers bij geweldsincidenten betrokken zijn, is het belangrijk om te kijken naar de aanleiding van dit soort conflicten en niet te snel genoegen te nemen met de verklaring dat het dan wel door de muziek zal komen."

Volgens de onderzoekers vinden dit soort geweldsincidenten al langer plaats onder bepaalde groepen jongeren en in bepaalde wijken. "Wil je dit voorkomen, dan moet je iets doen aan de problematiek daar", aldus Roks.

Ster advertentie
Ster advertentie