Up 2 Date

Al twintig jaar waarschuwingen dat GGD's pandemie niet zouden aankunnen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Al twintig jaar waarschuwingen dat GGD's pandemie niet zouden aankunnen

Al twintig jaar is er gewaarschuwd dat de GGD's een pandemie niet zouden aankunnen, zonder dat er iets met die waarschuwingen werd gedaan. Dat meldt het AD op basis van eigen onderzoek.

'Gevaar van pandemie onderschat'

Volgens het AD zijn ruim honderd bronnen geraadpleegd, onder wie meerdere (ex-)GGD-directeuren. De eerste rapporten waarin werd gewaarschuwd dat de GGD's onvoorbereid waren, dateren uit 2000. Daarin werd gezegd dat de draaiboeken "ondermaats" zijn en dat opschaling "niet kan worden verzekerd".

Volgens meerdere (ex-)GGD-directeuren werd het gevaar van een pandemie echter onderschat door de kabinetten-Rutte. "Bewindslieden vonden onze waarschuwingen belachelijk. 'Infectieziekten zijn voorbij', zei een bewindsman letterlijk tegen mij", aldus Paul van der Velpen, 22 jaar directeur van drie GGD's.

Onderbezetting

Door onderbezetting bij de GGD's werd tijdens de coronacrisis onder andere bron- en contactonderzoek niet goed uitgevoerd. Bovendien waren GGD's tijdens de pandemie op cruciale momenten onbereikbaar voor artsen, specialisten en school- en verpleeghuisdirecteuren. Een arts, die bij een van de allereerste coronapatiƫnten in Nederland was, zegt tegen het AD dat hij de GGD pas een dag later wist te bereiken.

Ster advertentie
Ster advertentie