Up 2 Date

Protest in Chicago tegen politiegeweld vanwege doodschieten 13-jarige jongen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Protest in Chicago tegen politiegeweld vanwege doodschieten 13-jarige jongen

Honderden mensen gingen vrijdag in Chicago de straat op om te protesteren tegen de dood van Adam Toledo, een 13-jarige jongen die eind maart door de politie werd doodgeschoten. De demonstratie ontstond nadat donderdag de bodycambeelden van het incident werden vrijgegeven, waarop te zien is dat Toledo zijn handen in de lucht had toen hij werd doodgeschoten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Handen in de lucht

De 13-jarige Toledo, van Latijns-Amerikaanse afkomst, werd 's nachts achtervolgd door de politie. Op de beelden is te zien hoe agenten reageren op een melding van schoten. Ze stappen uit de auto, arresteren een 21-jarige man, maar Toledo rent weg. Een agent achtervolgt de jongen, roept "stop" en "laat me je f*cking handen zien!". Op het moment dat de jongen zich omdraait en zijn handen in de lucht doet, schiet de agent hem neer. De jongen was op dat moment ongewapend.

'Beelden spreken voor zich'

Volgens Adeena Weiss-Ortiz, advocaat van de familie van Toledo, "spreken de beelden voor zich". Volgens de advocaat gaf Toledo gehoor aan de instructies van de agent. Op de vraag of de politieagent genoeg tijd had om de situatie te beoordelen, antwoordde ze: "Ik weet alleen dat een agent erop getraind is om niet op ongewapende individuen te schieten – niet op ongewapende kinderen te schieten."

Zoveelste incident

Demonstranten zien het incident als het zoveelste voorbeeld van excessief politiegeweld tegen gekleurde Amerikanen. Vooralsnog blijven de protesten in de stad vreedzaam, al blokkeerde een groep demonstranten tijdelijk het verkeer. De betrokken agent heeft bureaudiensten terwijl het onderzoek naar het incident loopt.

Ster advertentie
Ster advertentie