On-demand streamingdiensten mogen binnenkort geen producten meer aanbevelen in hun video's
- News
- On-demand streamingdiensten mogen binnenkort geen producten meer aanbevelen in hun video's
Door nieuwe mediaregels mogen on-demand streamingdiensten als Videoland en Netflix binnenkort geen producten meer aanbevelen in ruil voor geld. Dat bevestigt het Commissariaat van de Media (CvdM) aan het Financieele Dagblad. Of de regels ook voor YouTubers gaan gelden is nog niet duidelijk.
Aanbevelen
De mediadiensten mogen door deze nieuwe regeling geen sluikreclame meer gebruiken in video's. Bij sluikreclame krijgt een bepaald product erg veel aandacht om zo kijkers aan te sporen om het te kopen. Met de nieuwe regels mogen de diensten alleen nog producten in beeld brengen als ze duidelijk zeggen dat het reclame is.
In video's voor kinderen jonger dan 12 jaar worden de regels nog strenger. Daar mogen straks helemaal geen gesponsorde producten meer in voorkomen. Dit komt omdat uit onderzoek van overheidsorganisatie Wijzer in Geldzaken blijkt dat sluikreclame een erg grote invloed heeft op het koopgedrag van kinderen: de helft van de kinderen koopt weleens iets uit een vlog.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
YouTube
CvdM kan nog niet bevestigen dat de reclameregels ook gaan gelden voor populaire YouTubers: "Het is nog onduidelijk of en welke YouTubers onder de nieuwe regels vallen. Dat moet nog op Europees niveau worden afgestemd via de Europese Commissie. Mogelijk dat dit in december duidelijk wordt”, laat het CvdM weten aan het NRC. Daardoor is het nog niet zeker of de regels ook voor YouTubers zullen gelden. Als besloten wordt dat YouTubers deze regels ook moeten naleven, zal de manier waarop zij hun geld verdienen waarschijnlijk veranderen. Veel YouTubers verdienen hun geld namelijk vooral door sluikreclame te maken in hun video's.
'Geen probleem'
Vlogger Mascha Feoktistova, aka Beautygloss, denkt niet dat de inkomsten van YouTubers gevaar zullen lopen als de regels ook voor hen gaan gelden. "De gemiddelde Nederlandse YouTuber is professioneel en ervaren genoeg om een creatieve oplossing te vinden", vertelt ze aan het AD.
Ook vlogger Enzo Knol maakt zich niet zo druk om de regels: "Ik zie echt totaal geen problemen. Ik besef me al te goed dat ik invloed heb op mijn kijkers en dat mijn doelgroep jonger is, maar zodra ik netjes vermeld dat het om een betaalde samenwerking gaat is er niets aan de hand."
Lees ook
Up 2 Date
Turkse influencer met dwerggroei maakt gebruik van lengte om slachtoffers aardbeving te reddenFunX Amsterdam
'Doodgeschoten man in Amsterdam is fitness-influencer'FunX
Hoe de broers Brahim en Bilal de wereld mooier maken met hun positieve vlogsOMG
Influencer faket vakantie op Bali met foto's genomen in de IKEA