Up 2 Date

Loonkloof tussen mannen en vrouwen neemt steeds verder af

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Loonkloof tussen mannen en vrouwen neemt steeds verder af

Het loonverschil tussen mannen en vrouwen is tijdens de coronapandemie verder afgenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit de nieuwe cijfers blijkt dat het gemiddelde bruto-uurloon van vrouwen vorig jaar 13 procent lager was dan het gemiddelde bruto-uurloon van mannen.

Vrouwen steeds hoger opgeleid

Het verschil in gemiddelde uurlonen is sinds 1995 steeds kleiner geworden. Een belangrijke factor is volgens het CBS dat vrouwelijke werknemers tegenwoordig hoger opgeleid zijn dan mannelijke. In de leeftijdsgroepen tot 50 jaar zijn er meer hoogopgeleide vrouwelijke werknemers dan hoogopgeleide mannelijke werknemers. Voor de 50-plussers geldt het tegenovergestelde.

Mannen worden nog wel oververtegenwoordigd in banen met hoge lonen. Het verschil tussen mannen en vrouwen is namelijk veel groter in banen met een loon van meer dan 32 euro per uur. Vooral deze banen maken dat mannen gemiddeld nog altijd meer verdienen dan vrouwen. In 85 procent van de banen wordt minder dan 33 euro per uur verdient. Bij deze banen zijn de gemiddelde uurlonen van vrouwen en mannen nagenoeg gelijk aan elkaar.

Verschil in jaarloon nog groter

Als er wordt gekeken naar het jaarloon dan is het verschil nóg groter ondanks de kleiner wordende loonkloof. Vorig jaar verdienden vrouwen gemiddeld 36 procent minder dan mannen. Dat heeft er onder andere mee te maken dat vrouwen gemiddeld minder uren werken. Zo werken mannen gemiddeld 33 uur per week terwijl vrouwen gemiddeld 25 uur per week werken.

Ster advertentie
Ster advertentie